“Hij verdient een medaille”: storm van protest nadat man (78) gearresteerd wordt voor moord omdat hij inbreker te lijf ging en doodstak

Richard Osborn-Brooks.
RV Richard Osborn-Brooks.
Er is in Groot-Brittannië een golf van protest ontstaan nadat een gepensioneerde man de gevangenis in vloog omdat hij thuis inbrekers te lijf ging en een ervan neerstak. De dief overleed later in het ziekenhuis. Richard Osborn-Brooks (78) wordt nu beschuldigd van moord. Op sociale media is met de hashtag #freeRichardOsbornBrooks een storm van verontwaardiging te horen: “Hij verdedigde zichzelf en zijn vrouw. Die man is een held. Hij verdient een medaille”, klinkt het onder meer.

De feiten gebeurden gisterenmorgen vroeg in Hither Green, een keurige buurt in het zuidoosten van Londen. De 78-jarige Richard Osborn-Brooks lag samen met zijn vrouw te slapen, toen hij rond half één wakker werd van een geluid. Toen hij ging kijken om te zien wat er aan de hand was, stond hij plots oog in oog met twee inbrekers. Een van hen was gewapend met een schroevendraaier.

Confrontatie

Wat er daarna exact gebeurde is nog onduidelijk, maar de eigenaar zou de keuken in gedwongen zijn en daar kwam het volgens de politie tot een confrontatie. De gepensioneerde man zou een van de inbrekers een steekwonde hebben toegebracht, waarop de twee ervandoor gingen. Op weg naar de vluchtwagen zakte de gewonde inbreker plots in elkaar.

Buurtbewoner Gordon Williams (44) zag de man op de grond liggen met een steekwonde in de borst. Een andere man probeerde hem tevergeefs in een witte bestelwagen te krijgen, maar ging er uiteindelijk alleen vandoor nog voor de hulpdiensten arriveerden. “Ik was net naar bed gegaan toen ik buiten gekreun en gejammer hoorde”, vertelt hij. “Ik dacht eerst dat de man dronken was toen ik uit het raam keek, maar plots stopte een witte Vauxhall Astra naast hem en een andere man zei: ‘komaan, stap in de wagen’. Hij probeerde hem erin te slepen, maar het lukte niet. Toen hij zag dat ik door het raam aan het kijken was, ging hij er alleen vandoor.”

Borst

De bewoner rende meteen naar buiten en was als eerste bij de gewonde inbreker. “Hij bloedde hevig uit zijn borst”, gaat hij verder. “Ik probeerde hem gerust te stellen. De wonde leek toegebracht met een mes, want ze was zeker 2,5 centimeter lang. Ik denk dat hij eigenlijk al dood was.”

Een andere man die was toegesneld, belde de politie en de hulpdiensten waren enkele minuten later al ter plaatse. “Ze probeerden nog 20 minuten om hem te reanimeren”, aldus Williams. (lees hieronder verder)

Richard Osborn-Brooks is een liefhebber van kleiduifschieten.
RV Richard Osborn-Brooks is een liefhebber van kleiduifschieten.

Volgens een woordvoerder van Scotland Yard werd de politie gisterenmorgen om kwart voor één gebeld door de eigenaar van een woning om een inbraak te melden. En dat er iemand gewond was. “De 78-jarige man had twee mannen betrapt in zijn woning. Er volgde een schermutseling tussen een van de twee mannen en de eigenaar. De 38-jarige man kreeg een steekwonde aan het bovenste deel van zijn lichaam. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar is daar om 3.37 uur doodverklaard.”

De politie bracht al de familie van de overleden man op de hoogte, maar zijn naam is nog niet vrijgegeven. Er zal nog een autopsie op zijn lichaam volgen. De tweede inbreker is nog altijd spoorloos.

Moord

Richard Osborn-Brooks werd meteen na de feiten opgepakt op verdenking van het toebrengen van een zwaar lichamelijk letsel, maar die kwalificatie werd veranderd in moord toen de inbreker stierf. Hij raakte zelf lichtgewond. Intussen is hij weer vrij op borg.

Buurtbewoners omschrijven Osborn-Brooks als een lieve oude man, die voor zijn vrouw zorgde. “Ik denk dat ze een beperking heeft”, aldus Nick Myatt. “Hij is een vriendelijke man, leuk om mee te praten.” Hetzelfde verhaal bij Adam Lake. “Hij verdient het niet om te worden gestraft omdat hij zichzelf verdedigde. Iedereen zou hem net moeten steunen.”

Beloond

Dat is ook de teneur op sociale media, waar flink wat verontwaardiging heerst over de aanhouding van de man onder de hashtag #freeRichardOsbornBrooks. “Ik zou net hetzelfde gedaan hebben. Hij zou beloond moeten worden in plaats van vervolgd”, klinkt het. “Hij is een held. 78 jaar en je eigendom verdedigen tegen iemand die minder dan half je leeftijd is. 2 mensen braken binnen in zijn huis. Je met kracht verdedigen is het enige wat je op die leeftijd kan doen. Het is een schande dat deze man in hechtenis zit.” en “Hij zou vrijgelaten moeten worden met verontschuldigingen van de politie. Hij verdient een medaille.” (lees hieronder verder)

Enkelingen zijn het daar niet mee eens. “Het is een moord, het moet onderzocht worden. Ik zie het probleem niet in een onderzoek”, klinkt het. En ook: “Of we achter deze #freeRichardOsbornBrooks-campagne staan of niet, is ieders eigen keuze. De verdenking is dat hij iemand gedood heeft. En daarom is hij gearresteerd op verdenking van moord. Dat het een inbreker was en dat hij 78 is, doet compleet niet ter zake.” (lees hieronder verder)

De commotie heeft intussen ook de Britse politiek bereikt. Volgens voormalig minister Priti Patel, die nu in het parlement zetelt voor de conservatieven, is er door het incident een barst ontstaan in het geloof van de bevolking in het rechtssysteem. “We moeten hier grip op krijgen. Deze man was duidelijk het slachtoffer van een vreselijk misdrijf. We moeten de belangen van de slachtoffers altijd vooropstellen in ons rechtssysteem.” 

Photo News120 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Zoals Gerry Cle al schreef: "Alle commentaar zonder kennis van feiten is voorbarig en misplaatst", en dat is nu eens te meer gebleken: de man wordt niét vervolgd, en dat was natuurlijk te verwachten.

 • ANN LIMBOS

  Dus als er bij mij nen dief staat moet ik hem maar direct mijn geld en bankkaart geven. Moet ik hem misschien ook vragen of hij een zjat koffie wil?

 • JAN krommentak

  Het zal je maar overkomen en dan word je nog opgesloten ook ! Belgische toestanden !

 • Leopold Vanhoof

  "Een barst ontstaan in het geloof van de bevolking in het rechtssysteem.“ Hier is dat al 'n gapende afgrond.

 • Gerrit Mangé

  Die wetgeving daar is al even beplakt als in België. Als de inbreker jou niet bedreigd mag je niets doen, je mag enkel de politie bellen terwijl de inbreker vrolijk met je TV van 3000 Euro naar buiten wandelt. Zelfs 's nachts moet je nog goed opletten en kunnen aangeven dat het om zelfverdediging gaat, anders ga je ook hier boor moord of doodslag de bak in. In Amerika mag je tenminste jouw bezittingen en leven verdedigen. Zouden ze hier ook beter zo in een wet gieten.

Video