"Hij probeerde gewoon te communiceren": politie schiet dove vader van zoontje van vier dood

www.youcaring.com
De politie van Charlotte in de Amerikaanse staat North-Carolina ligt zwaar onder vuur nadat een agent een dove bestuurder doodschoot, die aan de kant was gezet voor te snel rijden. Over de precieze omstandigheden van de schietpartij is nog niet veel bekend, maar volgens getuigen zou slachtoffer Daniel Kevin Haris (29) - die ongewapend was - gewoon geprobeerd hebben om te communiceren met gebarentaal.

Daniel Kevin Haris was vader van een zoontje van vier. Het incident gebeurde vlakbij zijn huis. Een trooper van de politie van Charlotte had hem aan de kant gezet omdat hij te snel reed, maar daar was eerst een korte achtervolging aan vooraf gegaan, zo klinkt het in het officiële verslag van de politie. "Toen de bestuurder uit zijn wagen kwam, ontstond een confrontatie tussen hem en de agent, waarop een schot werd afgevuurd. De bestuurder stierf ter plaatse."

Volgens getuigen gebruikte de man zijn armen in een poging om te communiceren met de politie en werd het schot bijna onmiddellijk afgevuurd nadat hij was uitgestapt. Volgens de betrokken agent zelf zou Harris zijn bevelen niet gevolgd hebben en op de agent zijn toegelopen.

rv

Broer

"Deze schietpartij had voorkomen kunnen worden", reageert de broer van het slachtoffer, Jay Harris. "Meer nog, ze had nooit mogen gebeuren. Mijn broer was doof en ongewapend en ik denk dat hij gewoon bang was. Hij kón de waarschuwingen van de politie niet horen. Noch om te stoppen, noch om afstand te bewaren toen hij eenmaal gestopt was."

Sinds de schietpartij werden al een wake gehouden en een herdenkingsdienst. Daarop waren ook vertegenwoordigers van Black Lives Matter aanwezig, de beweging die strijd tegen geweld van de politie op Afro-Amerikaanse burgers.

Mijn broer was doof en ongewapend en ik denk dat hij gewoon bang was

Jay Harris

Crowdfunding

De familie zette ook een crowdfundingcampagne op om de begrafeniskosten te helpen dekken en geld in te zamelen dat naar opleidingen moet gaan voor politieagenten om met dove mensen om te gaan.

De agent werd met administratief verlof gestuurd, in afwachting van het resultaat van een onderzoek. Dat is de standaard procedure bij een schietpartij.