"Hij liep graag rond met de zweep": neef geeft zeldzame inkijk in persoonlijk leven Adolf Hitler

rv
Bij een boekhandel in Canada wordt een magazine geveild uit 1939 met daarin een bijzonder artikel van de hand van William Patrick Hitler. De neef van Adolf Hitler geeft daarin een zeldzame inkijk in het persoonlijke leven van de Führer en vertelt onder meer over zijn woedeaanvallen, dat hij vaak rondliep met de zweep en over hoe hij knappe dames ontving in zijn verblijf in de bergen.

Het nummer van Look Magazine kwam uit op 4 juli 1939, net voor het uitbreken van de oorlog. William - de zoon van Adolfs halfbroer Alois - was net met zijn moeder naar de Verenigde Staten gevlucht. In een stuk van zes pagina's onder de titel 'Waarom ik mijn oom haat' doet hij een boekje open over het privéleven van de Führer. Iets wat die laatste absoluut niet kon hebben.

William beschrijft onder meer zijn eerste bezoek aan de bergresidentie van zijn oom in Berchtesgaden. Het is 1936 als hij daar met enkele vrienden heen rijdt. "We werden binnengelaten in de tuin", schrijft hij. "Mijn oom was enkele erg knappe vrouwen aan het entertainen tijdens de thee. Toen hij ons zag, kwam hij op ons toegelopen terwijl hij een zweep liet knallen. Daarmee sloeg hij de topjes van de bloemen rond hem. Hij waarschuwde me om nooit meer te zeggen dat ik zijn neef was. Daarop ging hij terug naar zijn gasten, terwijl hij met zijn zweep bleef slaan."

Haarroos
Volgens William waren zijn vader en Adolf Hitler close. De Führer had zelfs een foto gesigneerd voor hem. "Ik herinner me nog dat we ooit cake met slagroom met hem aten", schrijft hij. "Dat was zijn favoriete dessert. Zijn intensiteit viel me meteen op. Hij had ook last van haarroos."

William met zijn moeder.
rv William met zijn moeder.

Alois was gehuwd  met een Ierse - Brigid Dowling - die hij had leren kennen toen hij werkte als ober in Dublin. Ze huwden en verhuisden naar Liverpool, waar William werd geboren in maart 1911. Omdat hij opgroeide in Engeland, werd de familienaam van William een probleem. Zijn oom werd immers steeds beruchter. In de jaren dertig probeerde hij aan een baan te komen in Duitsland. En daarbij zou hij volgens zijn moeder een beroep gedaan hebben op Hitler.

Furieus
Artikels die hij over zijn oom had geschreven in Engeland, waren echter niet in goede aarde gevallen. "Adolf beval dat ik naar Berlijn kwam", schrijft hij. "Ik werd met mijn vader en mijn tante naar zijn hotel gebracht. Hitler was furieus en ijsbeerde op en neer, met wijd opengesperde ogen. Hij deed me beloven dat ik de artikels zou laten intrekken en dreigde dat hij zichzelf iets zou aandoen als er nog één ding over zijn privéleven werd geschreven."

rv

In het artikel schrijft William ook over een andere ontmoeting die hij met de Führer had in Berlijn, in 1931. Die volgde op de zelfmoord van Geli Raubal, de dochter van de zus van Hitler. "Iedereen wist dat ze al lang erg close waren", klinkt het. "Ze zou zwanger geweest zijn en dat maakte mijn oom ziedend. Zijn revolver werd bij haar lichaam gevonden."

Een en ander leidde tot de beschuldiging dat William geprobeerd zou hebben om zijn bekende oom te chanteren. Hij zou er onder meer mee gedreigd hebben de pers te vertellen dat Adolfs grootvader langs vaders kant een joodse handelaar was. Volgens zijn familie moest hij uiteindelijk Duitsland ontvluchten. Ook omdat hij weigerde om het Duitse staatsburgerschap aan te nemen.

Laatste keer
De laatste keer dat hij de Nazileider zag, zal hij nooit vergeten. "De laatste keer dat hij me liet komen, was hij razend toen ik arriveerde. Hij liep weer heen en weer terwijl hij met zijn zweep zwaaide en riep me allerlei beledigingen toe, alsof hij een politieke speech aan het geven was."

William diende in de Amerikaanse marine.
rv William diende in de Amerikaanse marine.

Uiteindelijk vluchtte William naar de Verenigde Staten, waar hij de Amerikaanse nationaliteit aannam. Hij ging er bij de marine en vocht in de Pacifische Oorlog voor zijn nieuwe land. Hij raakte gewond door een granaatscherf en ging daarna in New York wonen. Hij huwde met de Duitse zus van een vriend en kreeg vier zonen: Alex (64), Louis (62), Brian (48) en Howard (+). William stierf in 1987.

Buidel
Wie het originele magazine met het artikel van zijn hand graag in zijn bezit krijgt, zal er voor in de buidel moeten tasten. AbeBooks vraagt intussen 950 dollar (867 euro, exclusief verzendingskosten) voor het artikel "dat heel open vertelt over dingen die alleen een familielid zou kunnen weten".

rv