“Het is weer zoals in april”: 95 procent van bedden op intensieve opnieuw vol coronapatiënten in regio Marseille

EPA
Artsen in de Zuid-Franse stad Marseille slaan alarm over de zorgwekkende stijging van het aantal zwaar zieke coronapatiënten in hun ziekenhuizen. Maar liefst 95 procent van het aantal bedden voor coronapatiënten op intensieve zorgen lag vorige week weer vol in de hospitalen in het zuiden van het departement Bouche-du-Rhône. Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt dat we ook in ons land weer meer hospitalisaties mogen verwachten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Frankrijk heeft af te rekenen met een forse stijging van het aantal bevestigde coronagevallen. Zaterdag werd een record opgetekend van 10.561 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd en dat waren er nog nooit zo veel. Marseille is een van de hotspots in de nieuwe coronagolf.

Crisismodus

Ziekenhuizen in de regio zijn opnieuw in crisismodus. Volgens professor Dominique Rossi, die de Medische Commissie van de universitaire ziekenhuizen in Marseille leidt, is de toestand ernstig. Vorige week was er elke dag een crisisvergadering om extra personeel te zoeken en te bekijken hoe de bedden op intensieve het beste verdeeld konden worden om alle patiënten te kunnen opvangen.


Er zijn er 80 voor coronapatiënten in het zuiden van de regio Bouche-du-Rhône en die liggen voor 95 procent vol. “We werken weer zoals in april”, vertelt hij aan persbureau Reuters. “Helemaal volgens het draaiboek dat we tijdens de piek van de eerste coronagolf gebruikten.”

AFP
AFP

De positiviteitsratio – het aantal coronatests dat positief terugkomt – ligt boven de 10 procent in de regio Bouche-du-Rhône, waar die nationaal ‘maar’ 5,3 procent is. Ook dat laatste is niet weinig, want een percentage boven de 5 procent wijst erop dat het virus niet onder controle is, zo oordeelt de Franse overheid. Het aantal besmettingen in de regio ligt nu op 312 per 100.000 inwoners.

Volgens Rossi is de behandeling van de patiënten de afgelopen maanden wel verfijnd. Patiënten worden minder snel naar intensieve verplaatst en geïntubeerd.

Extra maatregelen

Het bestuur van het departement heeft intussen extra maatregelen aangekondigd om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo wordt de mondmaskerplicht uitgebreid en mogen er nog maximaal 1.000 mensen aanwezig zijn bij concerten en sportevenementen. Er moet ook minstens een meter afstand gelaten worden tussen de aanwezigen. Samenscholingen van meer dan 10 mensen zijn verboden op stranden en in parken in de zwaarst getroffen gebieden.

AFP
AP

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt op Twitter dat we ook in ons land weer meer hospitalisaties kunnen verwachten. “Voor diegenen die denken dat we veel Covid-gevallen kunnen hebben zonder hospitalisaties omdat ‘het virus verzwakt is’: dat is niet zo”, klinkt het. “We sequeneren (ontleden, red.) in ons laboratorium meer dan 1.000 volledige genomen. Er zijn geen attenuerende mutaties aan te duiden (die wijzen op een afname van het ziekteverwekkende vermogen, red.)” Volgens Van Ranst zal het waarschijnlijk jaren duren eer het virus echt verzwakt.

Volgens de viroloog kunnen er heel wat andere oorzaken zijn voor de voorlopig lagere mortaliteit. Het feit dat er nu meer jongere patiënten zijn, speculeert hij, de betere behandelingsmogelijkheden, dat er minder andere virusinfecties de ronde doen of het feit dat we meer vitamine D in ons lichaam hebben door het zonlicht in de zomer.

REUTERS

Lees ook: Marc Van Ranst niet te spreken over huidig coronabeleid: “Dit is een recept voor een ramp” 
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Odilon Van Pimperzele

  Het niet opvolgen van de richtlijnen, gebrek aan verantwoordelijkheid tegenover de samenleving, hebzucht en egoïsme van sommige mensen zijn de grote oorzaken dat deze pandemie niet opgelost geraakt.

 • bernard deplacie

  95% van 80 bedden... waarom niet gewoon zeggen 76 bedden bezet op IC. Dat is voor een miljoenen stad als Marseille.

 • Erwin Fiers

  Van Ranst moet eruit! Jaren duren vooraleer het verzwakt is.Is het al niet erg genoeg.Dat er een tweede golf op komst is was te verwachten.Het zullen nog moeilijke maanden worden.We betalen ons blauw in België.Dit er nog eens bovenop.Erika Vlieghe zal zo een uitspraken nooit doen.Luc Montagne is een topviroloog.Die spreekt positieve en realistische taal.Zonder glazen bol en deftig wetenschappelijk onderbouwd.Ik zou nooit voor zo een vent willen werken.Ik hang mij nog liever op.

 • bruyninckx jim

  @luc Julien, mensen levens redden is een missie. Dat jij je zorgen maakt om de centen terwijl vrijwilligers zich dagelijks inzetten. Uw mening draagt nergens aan toe. Ik zou zeggen fijn voor u dat je meer verdient en welgemeende dank u voor allen die zich dagelijks inzetten, hard werken en eveneens niet krijgen betaald waar ze recht op hebben. Passie voor het vak, ook daar bestaan mensen voor.

 • Mister perfect

  Precies net alsof het eurosong festival is, jij kleurt mij groen ik kleur u ook groen,jij rood ik rood. Dit is de schuld van europese wanbeleid om alle geld binnen de eu te houden hebben ze mensen toegelaten om naar frankrijk,spanje en italie te reizen terwijl deze drie landen het meeste getroffen zijn door de corona. Ze moesten gewoon niemand toelaten om naar ginder te gaan. Ik heb collegas op het werk die net terug zijn uit de rode zones in frankrijk en gewoon volgende terug zijn beginne werke