"Het is niet 'Miss' het is 'Dr.'": 'pretentieuze' Siobhan krijgt pakken haatmail

'Dr.' Siobhan O’Dwyer
rv - epa 'Dr.' Siobhan O’Dwyer
Een Britse is kop van Jut op Twitter na haar virale tweet aan de Australische vliegmaatschappij Qantas. Siobhan O’Dwyer voelde zich verongelijkt nadat een stewardess haar eind augustus had aangesproken als "Miss" en niet als "Dr."(doctor). 

Voor alle duidelijkheid: O’Dwyer is geen arts, ze mag zich sinds 2009 PhD (Doctor of Philosophy) of 'Dr.' noemen na haar afgeronde universitaire studie en haar daaropvolgend doctoraat.

"Hey @Qantas, mijn naam is Dr O'Dwyer. Mijn ticket zegt Dr O'Dwyer. Kijk niet naar mijn ticket, maar kijk naar mij. Kijk dan terug naar mijn ticket, (en je) maakt ervan dat het om een tikfout gaat, en (je) noemt me (vervolgens) Miss O'Dwyer. Ik bracht niet acht jaar aan de universiteit door om Miss te worden genoemd," luidde het letterlijk.

De vrouw die doceert aan de universiteit van het Zuid-Engelse Exeter, zag hoe haar bericht viraal ging. Het regende reacties, veelal haatmail. Velen vonden haar bericht pretentieus en namen het op voor de airhostess. "Oh dear, een stewardess maakt een foutje terwijl ze meer dan 300 passagiers op tijd in het vliegtuig moet krijgen. Zo'n tweet is brandstof voor je ego" aldus een afkeurende tweet. "Je hebt een docotoraatsdiploma, maar voor de maatschappij ben je geen 'dokter', de titel die de medische wereld zich al eeuwen geleden heeft toegeëigend."

O'Dwyer zag zich genoodzaakt om de situatie uit te klaren. "Met mijn tweet wilde ik de duizenden manieren van seksisme aankaarten waar vrouwen elke dag mee te maken krijgen. Het gaat niet over de titel, het gaat over het feit dat dit niet zou zijn gebeurd als ik een man was", schreef ze in een nieuwe tweet. Het leidde niet tot een wapenstilstand. "Volgens mij heeft het niets te maken met vrouw te zijn in een mannenwereld. Een 'Dr.' is gewoon een jobtitel, het is niet je naam.", klonk het. Een gepensioneerde Canadese verpleger deelde O'Dwyer fijntjes mee dat niemand hem aansprak als 'verpleger' Ray en dat hij daar ook totaal geen punt van maakte.

Luchtvaartmaatschappij Qantas ging niet specifiek in op het voorval. "Onze bemanning behandelt alle passagiers met het grootste respect, ongeacht leeftijd, geslacht en beroep", verklaarde een woordvoerder aan Yahoo News.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman Botermans

  Ironisch genoeg weten de meeste mensen niet dat Dr. enkel mag gebruikt worden door PhD's en niet door artsen zonder doctoraat. In Nederland is het zelfs wettelijk verboden om Dr. te gebruiken zonder PhD. Wat niet wegneemt dat het belachelijk is om op je titel te staan...

 • Pieter Werlo

  Ik heb een PhD en geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om die titel ooit te gebruiken, tenzij op een congres in mijn vakgebied. En dan nog. Een doctoraat is maar een heel klein stukje van iemands identiteit. En wanneer je dat "niet gedaan hebt om daarna als Miss te worden aangesproken" heb je het duidelijk om de verkeerde reden gedaan,

 • Annemie Declerck

  Ik ben arts en mijn boardingpass zegt Dr maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om iets te zeggen als ze mij miss noemen. Kan mij niets schelen . Maar ja, heb al ondervonden dat het de PhD’s doctors (geen medische dokters ) zijn die erop staan om met hun titel aangesproken te worden ....minderwaardigheidsgevoel t.o.v echte dokters die levens redden etc?

 • louis pippers

  volgende keer aanspreken met Mr dat heeft ze misschien liever

 • jef Van De Plas

  De wereld verzuipt in ego gezeik.....allemaaal facebook like...