“Het is allemaal een hoax": Trump haalt uit naar Oekraïne-onderzoek

AP
De Amerikaanse president Donald Trump is vandaag tijdens een persconferentie ingegaan op de afzettingsprocedure die gisteren tegen hem werd ingesteld. Er was niets mis met zijn “perfect telefoontje” met de Oekraïense president, stelt hij. Het gaat hier volgens Trump nog maar eens over een hoax van de Democraten. 

Trump ging in op zijn telefoongesprek met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski, waarin hij hem vroeg om een corruptieonderzoek in te stellen naar ex-vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter. Het gesprek werd onder de aandacht gebracht door een klokkenluider die zo verontrust was door de inhoud van het gesprek dat hij daarvoor een aanklacht indiende bij een interne waakhond. 

Hoewel het Witte Huis verplicht is om de inhoud van dergelijke klachten over te maken aan de senaat, heeft het de voorbije week geweigerd om dat te doen. Vandaag is dat alsnog gebeurd. Richard Burr, voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat bevestigt dat de klacht nu wordt doorgenomen, maar weigert verder alle commentaar.

Trump maakte van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat hij een volledige transparantie aangaande de informatie van de klokkenluider steunt, maar dat hij in ruil transparantie wil van Joe Biden en diens zoon Hunter aangaande hun activiteiten in Oekraïne. Dat tweette hij ook vlak voor aanvang van zijn persmoment.

Dat hij de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder druk zou gezet hebben door Amerikaanse financiële steun achter te houden, is een hoax, aldus Trump tijdens de persconferentie: hij heeft enkel gevraagd om corruptie te onderzoeken, beklemtoonde hij. “Ik heb niemand bedreigd.”

De Democraten hebben deze “hoax” gelanceerd tijdens de VN-top in New York om de aandacht af te leiden van zijn verwezenlijkingen, beweerde hij. “De heksenjacht gaat voort.” Dat er een afzettingsprocedure tegen hem wordt ingezet, snapt hij niet. “Impeachment, daarvoor? Wanneer je een geweldige ontmoeting hebt? Wanneer je een geweldig telefoongesprek hebt?”, stelde hij. “Het was mooi, het was gewoon een perfect gesprekje.”

De hele heksenjacht op hem werd overigens in gang gezet onder Barack Obama, die zélf bij buitenlandse leiders informatie ging zoeken om hem in een slecht daglicht te stellen, beweert Trump nu, zonder daarvoor enig bewijs te bieden.

Afzettingsprocedure

Het nieuws over Trumps telefoontje met Zelenski was voor de Democraten de spreekwoordelijke druppel in de emmer der redenen tot afzetting van de president. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kondigde gisteren aan dat er een afzettingsprocedure tegen Trump werd ingesteld. 

Vandaag publiceerde het Witte Huis een samenvatting van het gesprek tussen Trump en Zelenski. Die toont volgens Trump aan dat er niets aan de hand is. De Democraten, maar ook sommige Republikeinen vinden wat er tijdens de conversatie gezegd werd echter erg verontrustend.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc baken

  van de tientallen valse beschuldigingen aan het adres van trump (tot verkrachting toe) word het hoog tijd dat er koppen gaan rollen bij de "democraten"

 • Rudolf Pressiatiuck

  Een Amerikaanse president die aan een andere president vraagt om mogelijke corruptie in z'n land te onderzoeken waarbij Amerikanen betrokken zijn doet gewoon zijn job. Hier is totaal niks onwettig aan.

 • Diane Bernaerts

  Of hij nu "druk" heeft gezet of niet, als president een buitenlandse mogelijkheid vragen om bezwarende informatie te zoeken over een politiek tegenstander, is tegen de wet en is zelfs "collusion".

 • Ward Peeters

  Uiteraard geloven de trumpfans dat het een hoax is en dat Hunter Biden iets te verbergen heeft (hij werd vrijgesproken). De leugenfabriek van Faux News en Breitbart en konsoorten staat nooit stil.

 • Anne Onsia

  Hij wil ook volledige transparantie van Biden, maar ze wachten nog altijd op de belastingaangifte van Trump...