"Heropening Belgisch consulaat in Congo in zicht"

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere met de Congolese generaal Malaya.
UNKNOWN Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere met de Congolese generaal Malaya.
De Congolese minister van Buitenlandse Zaken, Alexis Thambwe Mwanba, heeft België "aangemoedigd" om het consulaat in Bukavu opnieuw te bemannen. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V). Het consulaat werd gesloten in 2008 na een diplomatiek incident tussen België en Kinshasa.

"De heropening is echter niet voor morgen", voegde hij eraan toe tijdens een persmoment in Goma in het oosten van Congo, verwijzend naar de procedure. Het Belgische consulaat in Bukavu, hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu, werd gesloten in juni 2008 na uitlatingen van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht over het corrupte bestuur van Congo.

Respect
De Congolese regering riep daarop zijn ambassadeur terug uit Brussel en beval de sluiting van de Belgische consulaten in Bukavi en Lubumbashi (Katanga) en het Congolese consulaat in Antwerpen. Brussel en Kinshasa hebben deze bladzijde al omgedraaid sinds een publicatie van 24 januari 2009, waarin toenmalig premier Herman Van Rompuy en Congolees premier Adolphe Muzito verklaarden opnieuw een "permanente, open en constructieve dialoog" in te stellen "met respect voor de democratische instellingen van beide staten".

Rebellen
Het consulaat in Lubumbashi heropende de deuren in augustus 2009. De Congolese regering linkte de heropening van het consulaat in Bukavu aan het al dan niet slagen van militaire operaties tegen de Rwandese huturebellen van de Forces démocratiques de Libération du Rwanda (FDLR) in Noord- en Zuid-Kivu. (afp/adb)