'Henk en Jolanda' lijken joviale zestigers, maar laten spoor van onbetaalde rekeningen achter: gedupeerde hotelier heeft nu zelf klacht aan been

'Henk en Jolanda' logeerden acht dagen in hotel Marcant. Ze lieten er een onbetaalde rekening van bijna 1.000 euro achter.
RV Facebook / Marcant 'Henk en Jolanda' logeerden acht dagen in hotel Marcant. Ze lieten er een onbetaalde rekening van bijna 1.000 euro achter.
Een gepensioneerd koppeltje dat zichzelf 'Henk en Jolanda' noemt en op het eerste zicht heel erg 'normaal' overkomt, heeft in een Nederlands hotel een onbetaalde rekening van bijna 1.000 euro achtergelaten. Nadat hun foto op Facebook terechtkwam, bleek dat het stel ook al een pak andere slachtoffers maakte. De hoteluitbater heeft nu zelf een klacht aan zijn been wegens schending van de privacy.

'Henk' drinkt graag een pintje, 'Jolanda' liever porto. Dat blijkt uit de rekening van 970 euro die het duo achterliet in hotel Marcant in het Nederlandse Tubbergen. Het gepensioneerde echtpaar logeerde er midden juli een hele week en ze aten er elke avond. Toen gingen ze plots 'even het dorp in'. Ze lieten nog wat spullen achter in het hotel, maar keerden nooit meer terug. "Die mensen kwamen heel normaal en joviaal over", zegt uitbater Marc Nolte aan Tubantia. "Daarom zocht ik er niks achter. Geen gewone klanten, maar bijna vrienden. Maar ze hebben echt misbruik gemaakt van ons vertrouwen." 

Dildo

Sinds de oproep op Facebook, blijkt dat het koppel ook al eerder dit jaar slachtoffers maakte. Het Dagblad van het Noorden kwam te weten dat de wanbetalers nog rekeningen hebben openstaan in vier hotels in de buurt Drenthe en Groningen. "Joviale, vriendelijke en sociale mensen", zegt Elly Bakker van hotel Bieze. "Maar ze moeten ons nog 500 euro." Ook Hostel en Herberg De Esborg kreeg het koppel over de vloer. "Ze bleven zeven nachten bij ons, eind maart en begin april. Ze moeten ons nog 700 euro." In februari vertrokken ze in een B&B in Groningen zonder te betalen. In plaats van geld, lieten ze er wel iets anders achter. "Lege flessen, ondergoed, wat toiletartikelen en... een dildo", zegt de uitbater. Bij het inchecken, maken 'Henk en Jolanda' telkens gebruik van vervalste identiteitsdocumenten.

En niet alleen in de horeca slaan ze hun slag. Ook een pastoor meldde zich als slachtoffer. "Afgelopen zondag waren ze bij mij in de kerk in Emmen", vertelt pastoor Albert Buter op Facebook. "Probeerden met een zielig verhaal geld te krijgen. De man had zich via internet goed ingelezen alvorens een gesprek met mij te beginnen. Kwam verbazingwekkend overtuigend over."

Met een soort babbeltruc zouden ze zich bij een ouder koppel thuis binnengepraat hebben, om hen daar 150 euro af te luizen. Het Nederlandse tv-programma Opgelicht waarschuwde zelfs in 2009 al voor een duo ‘kerkoplichters’ met de namen Jan en Jolanda, dat sinds 2004 kriskras op de fiets door Nederland trekt om gratis overnachtingen te scoren en geld af te troggelen van vooral gelovige mensen. Het lijkt er sterk op dat het gaat om hetzelfde echtpaar. 

Klacht

Niet het koppel, maar uitbater Marc Nolte van hotel Marcant heeft nu een klacht aan zijn been vanwege de Bond van Wetsovertreders (BWO), een vereniging die opkomt voor gedetineerden en wetsovertreders. "Voor zover bekend is dit één keer geweest en dan spreek je niet van flessetrekkerij (sic) daarvoor is vereist dat iemand er een beroep of gewoonte van maakt", meldt die organisatie. "Vervolgens heeft de directeur en enig aandeelhouder, de heer N. de foto's herkenbaar op internet (facebook) gezet en ook dat is verboden. De BWO heeft aangifte gedaan, uiteraard geblurd."

Nochtans is het duo bekend bij de politie, bevestigt woordvoerder Chantal Westerhoff van de politie Oost-Nederland: "We weten wie deze mensen zijn, hun echte identiteit is bekend. Ze zijn al jaren bezig. Ik adviseer meneer Nolte dan ook zo snel mogelijk aangifte te doen, want dan kunnen we een dossier opbouwen."

Nolte verwacht geen problemen met de klacht van de BWO: "Maandag ga ik naar Oldenzaal om aangifte te doen. We overwegen om als gedupeerde ondernemers nog een gezamenlijk aangifte te doen. Na maandag gaan we zien hoe het loopt, het heeft veel teweeggebracht. We gaan ons nu in elk geval weer richten op het hotel."
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peggie Van Audenhove

  Francinne Declerclerque je vergeet dat deze mensen ook gewone goedgelovige mensen geld hebben afgetroggeld en dit ook bij verschillende kerkgemeenschappen hebben geprobeerd, en er hoogstwaarschijnlijk in zijn geslaagd. Het zijn dus helemaal niet zo'n onschuldige bejaarden maar rasechte oplichters en die mogen van mijn part ontmaskerd worden. En de mensen uit de horeca proberen ook maar hun boterham te verdienen dus ik zie niet in waarom zij terecht zouden moeten opgelicht worden volgens u?

 • Stefanie-Elisabeth Mortier

  Welke privacy... Die hebben we allang niet meer sinds facebook google en andere dingen bestaat via online. Zelfs de overheid weet waar we zijn wat we doen wanneer en met wie we omgaan. Dus zoveel privacy hebben we niet meer.

 • Gerrit gasthuis

  14 dagen schandpaal plus een weekje voor het bestuur van de BWO

 • Sacha Van der Putten

  Schending van de privacy; dat gegeven valt bij mij volledig weg als de mensen aan het stelen gaan, dat mag ook niet. Maar als niemand er iets aan doet, dan neem je uiteindelijk het heft zelf in handen (en terecht).

 • Lucien Mertens

  De wet is er duidelijk om misdadigers te beschermen en slachtoffers nog wat meer leed te bezorgen, beschamend.