“Heel goed mogelijk” dat shutdown in de VS tot na Nieuwjaar duurt

EPA
Het is “heel goed mogelijk” dat de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid blijft aanslepen tot volgend jaar. Dat heeft Mick Mulvaney, de stafchef van het Witte Huis, vandaag gezegd op televisiezender Fox News.

Sinds vrijdagnacht is er een budgetvergrendeling voor delen van de Amerikaanse regering, omdat tot nu toe geen nieuwe begrotingswet voor verschillende federale ministeries is goedgekeurd. Het gevolg: 800.000 overheidsmedewerkers moeten gedwongen met verlof of voorlopig zonder loon werken. Sommige departementen of andere openbare instellingen moeten hun deuren sluiten. 

“Het is heel goed mogelijk dat de shutdown langer duurt dan 28 december en tot het nieuwe Congres wordt ingezworen”, zei Mulvaney op Fox News Sunday. Het nieuwe Congres wordt ingezworen op donderdag 3 januari, vanaf dan hebben de democraten er de macht. Nog volgens Mulvaney is president Donald Trump bereid om te praten over zijn eis om 5 miljard dollar vrij te maken voor de bouw van een grensmuur. 

Aanleiding voor de escalatie is het geschil over de financiering van de grensmuur met Mexico. De Amerikaanse president Donald Trump weigert de begrotingswet te ondertekenen, indien hem geen 5 miljard dollar ter beschikking wordt gesteld voor de bouw van de muur. In het Congres is daar geen meerderheid voor te vinden. Volgens Mulvaney is Trump nu bereid om minder geld te aanvaarden, maar de stafchef weigerde op televisie een exact bedrag te noemen. De Democraten willen vooralsnog enkel 1,3 miljard dollar vrijmaken om het grenstoezicht te versterken. 

Senaatsfractievoorzitter Chuck Schumer zei dat indien Trump de door hem veroorzaakte shutdown wil beëindigen, hij van zijn idee rond de grensmuur moet afstappen. "We willen een effectieve grensbeveiliging, geen muur", benadrukte Schumer.

Zelfs met een overeenkomst kost de formele procedure de nodige tijd. Indien de onderhandelaars van het Congres en het Witte Huis een compromis vinden, moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat nog over de begrotingswet beslissen, die Trump dan nog moet ondertekenen.  De gesprekken zijn momenteel even opgeschort, maar vanaf 27 december zouden het Witte Huis en het Congres opnieuw gaan onderhandelen

Trip naar Mar-a-Lago afgezegd

De Amerikaanse president Donald Trump bleef wegens de shutdown in Washington DC. Dat maakte Sarah Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, zaterdag bekend.

Trumps echtgenote Melania was vrijdag al vertrokken met een vlucht naar hun buitenverblijf in Mar-a-Lago, in Florida, maar zal volgens Sanders terugkeren zodat ze kerst samen kunnen doorbrengen. 

Witte Huis zwaar onder vuur

De gedeeltelijke shutdown komt er op een moment dat het Witte Huis weer zwaar onder vuur ligt na de beslissing van Trump om de Amerikaanse troepen uit Syrië te halen. Minister van Defensie Jim Mattis gaf er de brui aan. Volgens Mulvaney wist Trump dat Mattis zou vertrekken. Hij gaf ook toe dat de terugtrekking niet populair is in het Pentagon.

De ultraconservatieve Mulvaney is pas een week aan de slag in het Witte Huis. Hij is er kabinetschef ad interim geworden na het vertrek van John Kelly. 

Stafchef Mick Mulvaney (rechts) praat met senator Richard Shelby aan het Capitool in Washington. Mulvaney is pas een week aan de slag in het Witte Huis.
AFP Stafchef Mick Mulvaney (rechts) praat met senator Richard Shelby aan het Capitool in Washington. Mulvaney is pas een week aan de slag in het Witte Huis.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  @Jean West, DRIE shutdowns op minder dan een jaar onder Trump. Hij had zélf bakken kritiek over voor zijn voorganger toen die een shutdown meemaakte. Duidt op de zwakte van de zittende president ?

 • Jean West

  Toch raar dat er weinig of geen reacties waren toen dit gebeurde tijdens Obama zijn bewind en toen lag gans de USA plat en niet een deel zoals nu.

 • Peter Bonacasa

  Chris Deckers, 3 onder Reagan, 2 onder Clinton, 1 onder Obama, en dit is de derde onder Trump, en die zit amper iets meer dan twee jaar. En dat voor een 'geslaagde' businessman en dealmaker...

 • Edmond Dantès

  Hij zal het nooit kunnen. Presidentje spelen, dat wel. President zijn, gaat nooit lukken.

 • eric maier

  Trump gijzelt vooral de burger en de economie. Hij speelt met een paar honderduizenden jobs ineens, zelfs meer als je ziet dat de shutdown onmiddelijk invloed heeft op musea, openbare diensten allerlei, politie , ambtenaren enz hun loonbetaling. Die oranje vent kan echt geen land leiden. Mattis (ex defensie) beschreef hem nogal als fantasievol, los van de realiteit.