"Hamas aanvaardt staakt-het-vuren"

UNKNOWN

Hamas heeft het Egyptische voorstel tot een staakt-het-vuren met Israël aanvaard. Dat heeft het Palestijnse persagentschap Ramattan (RNA) laten weten op basis van "belangrijke bronnen binnen Hamas". Hamas en Israël hebben nog niet officieel gereageerd op het voorstel van Egypte, dat optreedt als tussenpersoon op bij indirecte onderhandelingen tussen Israël en Hamas.

Turkse waarnemers?
Wat er na een wapenstilstand moet gebeuren is niet helemaal duidelijk. Diplomaten die betrokken zijn bij de onderhandelingen in Caïro zeiden dat een oplossing van de crisis zou kunnnen zijn om Turkse troepen als waarnemers te stationeren.

Pogingen van de Arabische landen om gezamenlijk iets tegen het bloedvergieten te ondernemen worden gehinderd door onderlinge onenigheid. Qatar kreeg vandaag voldoende landen aan zijn kant om door te drukken dat er overmorgen een spoedzittig over Gaza komt in zijn hoofdstad Doha. Egypte en Saoedi-Arabië wilden pas een paar dagen later over Gaza praten in de marge van een economische top in Koeweit.

Kinderen
Sinds het begin van het geweld zijn al zeker driehonderd Palestijnse kinderen omgekomen, heeft Unicef vandaag laten weten.
Unicef-directeur Ann. M. Veneman zegt dat kinderen de meerderheid vormen van de Palestijnse bevolking, en dat zij lijden onder "een conflict dat niet het hunne is". VN-chef Ban Ki-moon is momenteel in het Midden-Oosten om aan te dringen op zeer strikte naleving van de VN-resolutie die de ongehinderde levering van humanitaire hulp voorschrijft. (belga/novum/sam)