“Haal ons terug”: Nederlandse Syriëgangsters melden zich met hun kinderen bij ambassade in Ankara

AFP
Twee vrouwelijke Syriëgangers hebben zich met hun kinderen gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Ze hebben daar om hulp gevraagd om terug te keren naar Nederland, laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten.

Beide vrouwen worden verdacht van terroristische misdrijven. Ze zijn volgens Blok enkele weken geleden ontsnapt uit Al-Hol in Syrië, een kamp waar Syrische Koerden IS’ers en hun familie vasthouden. Dat was nog voor de Turkse inval in het Syrische grensgebied. 

Drie en vier jaar
Een van de vrouwen heeft één kind, de ander twee. Ze zijn drie en vier jaar oud. “De vrouwen en kinderen bevinden zich momenteel in Turkse detentie, in afwachting van vervolging en/of uitzetting door de Turkse autoriteiten”, aldus Blok.

Een van de vrouwen heeft op de dag dat ze bij de ambassade aankwam de Nederlandse nationaliteit verloren. Ze beschikte ook nog over de Marokkaanse nationaliteit. Dat laatste geldt ook voor de andere vrouw, maar die hoeft voorlopig niet te vrezen dat Nederland ook haar de Nederlandse nationaliteit afneemt.

90 kinderen
Er zitten nog 15 Nederlandse mannen, 35 vrouwen en 90 kinderen met een Nederlandse link vast in kampen in Syrië die door de Koerden worden bewaakt. De rechter heeft opdracht gegeven om een aantal van hen naar Nederland te halen, zodat ze hier kunnen terechtstaan.

De Nederlandse Kinderombudsman pleit al langer voor het terughalen van alle Nederlandse kinderen uit Syrische kampen. De kinderbescherming bereidt zich al enige tijd voor op hun terugkeer.
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Het ergste van alles is dat al maanden de Koerden om een oplossing vragen en dat de E.U. en de betrokken landen al die tijd hun hoofd in het zand steken en geen beslissingen nemen! Inmiddels zijn er mensen ontsnapt en hebben 'contact' gehad en instructies. Wat een geklungel!

 • Dick van Aggelen

  De dames waren betrokken bij ernstige misdaden tegen de menselijkheid, behandel ze dan ook zo.

 • piet devlieger

  Syrië-gangsters, inderdaad - laat ze maar waar ze zijn. We kunnen er hier niets mee aanvangen.

 • Roger Deprez

  Als men het gat verbrand moet men op de blaren zitten.

 • heirman alphons

  Natuurlijk willen ze allemaal terugkomen , ze hebben op hunnen donder gehad n weten van geen hout pijlen maken . Maar wat als ze de strijd gewonnen hadden en IS nog in volle waarde bestond ? Dan kwamen ze ook terug maar om ons op te blazen .