"Gruwelijke folteringen in geheime gevangenis Bagdad"

In 2004 kwamen ook al folteringen in de gevangenis van Abou Ghraib aan het licht.
UNKNOWN In 2004 kwamen ook al folteringen in de gevangenis van Abou Ghraib aan het licht.
De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft details gegeven van de folteringen die gedetineerden in een geheime gevangenis in Bagdad moesten ondergaan. De Los Angeles Times berichtte vorige week dat honderden soennieten maandenlang in de ondertussen opgedoekte gevangenis werden vastgehouden en dat velen van hen gefolterd werden.

Het rapport brengt de mishandelingen in herinnering waaraan Amerikaanse militairen zich in 2004 in de gevangenis van Abou Ghraib schuldig maakten. HRW interviewde 42 van de 300 mannen die onlangs van de geheime gevangenis naar het dententiecentrum van Roussafa, in het oosten van Bagdad, werden overgebracht, nadat het ministerie van Mensenrechten van Irak toegang gekregen had tot de gevangenis

Elektrische schokken
"De gruwel die we ontdekt hebben, doet vermoeden dat foltering de norm was" in de gevangenis op de vroegere luchthaven van Mouthana (in het westen van Bagdad), zei Joe Stork, adjunct-directeur van de afdeling Midden-Oosten van HRW.
 
Volgens de organisatie waren de gevangenen bij de voeten opgehangen terwijl ze ondervraagd werden, werden ze geslagen, gegeseld en werd hen met een plastic zak voor het gezicht belemmerd te ademen. "Wanneer ze flauwvielen, werden ze bij bewustzijn gebracht met elektrische schokken op hun lichaam en genitaliën", zo staat voorts in het rapport van HRW.
 
Kabels
De gevangenen spraken van sodomie met een bezemsteel of een pistool. Sommigen werden door hun ondervragers en bewakers tot fellatie gedwongen, verzekert het rapport. De gevangenen werden met kabels geslagen, met bijtend zuur en sigaretten verbrand en hun tanden werden stukgeslagen. (belga/gb)