"Grote paraplu" moet Notre-Dame beschermen tegen de regen

De brand in de wereldberoemde kathedraal vernielde maandagavond een groot deel van het dak.
AFP De brand in de wereldberoemde kathedraal vernielde maandagavond een groot deel van het dak.
Een "groot regenscherm zal de zwaar beschadigde Notre-Dame in Parijs moeten beschermen tegen neerslag. Het gaat om een groot dekzeil dat over het gebouw komt, zo zegt Charlotte Hubert, de voorzitster van de architectenvereniging voor historische gebouwen, vandaag aan de Franse nieuwszender BFMTV.

De brand in de wereldberoemde kathedraal vernielde maandagavond een groot deel van het dak. Voor volgende week voorspelde regen in Parijs zou nog verdere schade aan het gebouw kunnen veroorzaken. Minister van Cultuur Franck Riester had al gewezen op verder instortingsgevaar wanneer het water zich zou ophopen op het dak van de kathedraal.

Het regenscherm boven de kathedraal moet de vorm van een puntdak krijgen. De constructie moet hoger zijn dan het oorspronkelijke dak, zodat bouwvakkers eronder kunnen om aan het gebouw te werken.

Een gelijkaardige constructie werd in Parijs ook al opgezet bij de renovatie van het Panthéon, in 2014 en 2015.

‘In de loop van vandaag’ worden volgens Riester ook de meeste schilderijen die zich nog in de Notre-Dame bevinden in veiligheid gebracht. “De schilderijen in de kathedraal zijn gevrijwaard gebleven van de vlammen en kunnen worden weggehaald en overgebracht naar een beveiligde opslagplaats”, aldus de minister. “De schilderijen zijn niet beschadigd, ze zijn in een zo goed als normale staat.”

Zorgvuldig

Onder meer ‘les Mays’ - grote tableaus die meer dan drie eeuwen geleden jaarlijks door de goudsmeden van Parijs werden aangeboden - worden zorgvuldig ingepakt en in vrachtwagens geplaatst. Volgens de Franse zender RTL worden ze opgeslagen in het Louvre.

Na vandaag zullen er nog vier schilderijen overblijven in de Notre-Dame. Die werken, die eveneens intact zijn gebleven, kunnen om veiligheidsredenen nog niet weggehaald worden.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • ann Van Damme

    Dat ze de kunstwerken onderbrengen in het Louvre, de site veilig toegankelijk maken, akkoord. Verder zou de Notre Dame als ruïne ook een toeristische trekpleister zijn en blijven. En een druk bezocht gebedsoord is het al lang niet meer. Waarom er nog zoveel energie en geld aan besteden ? Geld dat beter gebruikt kan worden om de proactief de gevolgen van de klimaatsverandering te bestrijden.

  • jean-pierre dermaut

    Afbreken en appartementen zetten voor de minder bedeelden , in Frankrijk zijn er duizenden op de dool ,maar daar hebben, ze geen geld voor . Een Waalse firma heeft enorme balken geleverd te versteviging van de wanden .( 20m x 1.20m ) . Die hebben ze niet bij de Franse haantjes . Maar daar wordt in Frankrijk met geen woord over gerept . Te fanatiek om aan te tonen dat ze niet alles zelf kunnen . Als ze het kerkje zonder buitenlandse hulp willen opkalefateren , duurt het nog een eeuw .