"Grote aanval IS op Koerden bij Iraakse stad Erbil"

ANP
Strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zijn begonnen aan een omvangrijk offensief in de buurt van de Iraakse stad Erbil. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. De jihadisten voerden "grote aanvallen" uit op de steden Gwer en Makhmour, enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van Erbil. Volgens de Koerden worden ze vanaf meerdere kanten aangevallen.

Volgens de Koerden worden ze vanaf meerdere kanten aangevallen. Bronnen maken melding van urenlange gevechten in Noord-Irak. Bovendien zouden er in het gebied vliegtuigen van de internationale coalitie tegen IS aanwezig zijn. Die kunnen echter niet het vuur openen, omdat de Koerdische strijders en IS-aanhangers te dicht op elkaar vechten.

Maar rond 3 uur 's nachts (lokale tijd) lukte het de peshmerga's om IS terug te dringen. Daardoor konden de luchtaanvallen alsnog plaatsvinden. De commandanten zeggen dat er meerdere slachtoffers onder de Koerden zijn gevallen, maar dat ook vele IS-militanten zijn gedood - zeker toen de luchtaanvallen begonnen.

Deze week zijn Nederlandse trainers begonnen met het opleiden van acht pelotons Koerdische peshmerga-strijders. Die behoren tot de Iraakse strijdkrachten. De cursisten volgen de infanteriecursus en leren hoe ze terreurorganisatie IS op de grond kunnen bevechten. Tijdens de opleiding komen zaken als schietvaardigheid, gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en vechten in verstedelijkt gebied aan bod. Ook is er aandacht voor humanitair oorlogsrecht en de behandeling van krijgsgevangenen.

Volgens de plaatselijke vertegenwoordiger van de peshmerga presteren de door Nederland getrainde pelotons, die de proefcursus in januari hebben gevolgd, aan het front opmerkelijk beter dan de overige pelotons.