"Grootste vliegramp" uit de geschiedenis nipt vermeden: vliegtuig landt bijna op vier toestellen vol mensen

kos
Op de luchthaven van San Francisco is vrijdag op het nippertje een immense catastrofe vermeden. Een piloot van een toestel van Air Canada vergiste zich van landingsbaan en wilde het vliegtuig op een taxibaan neerzetten waar vier volle passagiersvliegtuigen stonden te wachten voor vertrek.

De audiotapes van de radiocommunicatie tussen de piloten en de controletoren tijdens het dramatische moment zijn ondertussen vrijgegeven. "Dit had de grootste ramp uit de luchtvaartgeschiedenis kunnen zijn", verklaarde Ross Aimer, luchtvaartexpert en gepensioneerd piloot van United Airlines.

Het incident deed zich voor rond iets voor middernacht toen het toestel van Air Canada, een Airbus A320 met 135 passagiers aan boord, de landing inzette op de luchthaven van San Francisco.

Op de audiotapes (die u hieronder kan beluisteren) is te horen hoe de piloot toestemming vraagt om te landen. "Kan ik gaan?", vraagt hij een tweede keer omdat hij allemaal lichten van andere toestellen ziet. "Landingsbaan 28R is helemaal voor jou", bevestigt de controletoren.

Today.com

Maar wat de controletoren niet weet, is dat het vliegtuig van Air Canada afstevent op de parallelle taxibaan C waar vier passagierstoestellen staan te wachten om op te stijgen.

Wanneer de piloot de controletoren bedankt voor de toestemming, komt een andere piloot tussenbeide: "Waar gaat die gast naartoe? Hij zit op de taxibaan!"

De controletoren beseft wat er aan de hand is en draagt de Airbus van Air Canada in allerijl op om een 'go-around' te doen. Een andere piloot meldt: "United One hier, Air Canada is net over ons heen gevlogen". "Ik heb het gezien jongens", antwoordt de controletoren. Wat later kon het vliegtuig alsnog veilig landen op de correcte baan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Ross Aimer is dit incident momenteel een 'hot item' onder piloten. Indien de controletoren niet adequaat had ingegrepen, was het wellicht de grootste vliegramp ooit geweest. "Een Airbus die botst met vier andere toestellen vol kerosine en passagiers, dan kan je je wel inbeelden wat voor een tragedie dat was geweest", aldus de luchtvaartexpert.

Zowel Air Canada als de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek geopend.