"Griekse vraag komt niet tegemoet aan afspraak eurogroep"

Van Overtveldt op zelfde lijn als Duitse collega

PHOTO_NEWS
Bij minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) roept de brief van de Griekse regering waarin ze een verlenging van het steunprogramma vraagt "meer vragen op dan hij beantwoordt". "Het verzoek komt in die zin niet tegemoet aan de afspraak in de eurogroep van afgelopen maandag", zegt hij in een mededeling. Daarmee zit hij op dezelfde lijn als zijn Duitse collega, minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

Volgens Van Overtveldt was "de afspraak" dat Athene een verlenging van het lopende programma zou vragen, met inbegrip van alle lopende engagementen. "De brief laat daar te veel onduidelijkheid over bestaan", zegt hij vandaag.

Morgen komt de eurogroep opnieuw bijeen over Griekenland. "Het is nu aan de Griekse regering om duidelijkheid te verschaffen en aan de eurogroep van morgen om het Griekse verzoek te evalueren", zegt Van Overtveldt.

Athene bezorgde het formele verzoek voor een verlenging van het steunprogramma deze voormiddag aan eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Europese commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ontwaarde positieve signalen in de brief, "die de weg opent naar een redelijk compromis in het belang van de stabiliteit". Het Duitse ministerie van Financiën is echter veel kritischer. "De brief uit Athene is geen substantieel voorstel voor een oplossing", luidde het antwoord van Berlijn.

Het is nu aan de Griekse regering om duidelijkheid te verschaffen en aan de eurogroep van morgen om het Griekse verzoek te evalueren

Johan Van Overtveldt (N-VA)