"Griekse leningen komen niet meer terug"

Onweerswolken boven Athene, afgelopen donderdag.
REUTERS Onweerswolken boven Athene, afgelopen donderdag.
De 240 miljard euro Europese noodhulp aan Griekenland komt waarschijnlijk niet meer terug. Dat zegt Kees Vendrik, lid van De Algemene Rekenkamer (het Nederlandse equivalent van het Belgische Rekenhof), in het televisieprogramma Radar dat deze avond wordt uitgezonden.

Volgens Vendrik is het zeer onzeker of Nederlandse belastingbetalers iets terug zullen zien van de steun aan Griekenland.

"Zoals de vooruitzichten nu zijn, is het fair om te zeggen dat we daar een hard hoofd in moeten hebben.'' Dit staat haaks op de garantie die in 2010 door de Nederlandse oud-minister van Financiën, Jan Kees de Jager, werd gedaan. Hij beloofde destijds dat alles met rente zou worden terugbetaald.

Uit onderzoek blijkt dat maar 11 procent van de noodhulp in de Griekse publieke sector terecht is gekomen. De rest van het geld is hoofdzakelijk teruggevloeid naar buitenlandse banken die geld hadden uitstaan in Griekenland.

Vendrik uitte in het programma verder zijn zorgen over de Europese bankenunie, waarbij de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht gaat houden op de 130 grootste Europese banken. Volgens Vendrik is daarbij onvoldoende toezicht op de ECB zelf. Hij wil daarom dat De Europese Rekenkamer toegang krijgt tot de ECB om de gang van zaken te controleren, net als bij de financiën van de Europese Unie. "We weten nu niet wat er gebeurt. Er is een controlegat."

De Nederlandse oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager. Foto uit 2012.
EPA De Nederlandse oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager. Foto uit 2012.