"Griekenland van Amerika" kan lening niet terugbetalen

Mensen lopen langs een gesloten winkel in de Puerto Ricaanse stad San Juan.
REUTERS Mensen lopen langs een gesloten winkel in de Puerto Ricaanse stad San Juan.
Puerto Rico is niet meer in staat aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Het Caribische eiland moest zaterdag 58 miljoen dollar aan aflossing en rente betalen op een obligatielening. Maar het eiland heeft het geld er niet voor, zei stafchef Victor Suarez van de gouverneur op een persconferentie in San Juan.

Puerto Rico, een autonoom gebied binnen de Verenigde Staten, stevent daarmee af op een confrontatie met zijn schuldeisers. De regering wil opnieuw onderhandelen over een herstructurering van zijn schulden. Het eiland gaat gebukt onder een schuldenlast van in totaal 72 miljard dollar.

Het is voor het eerst dat Puerto Rico in gebreke blijft. De schuldencrisis van het arme eiland van 3,6 miljoen inwoners is zo groot dat er over 'Amerika's eigen Griekenland' wordt gesproken.

Krimpende economie

Puerto Rico kampt sinds 2006 met een krimpende economie. Voor dit jaar voorziet het eiland een krimp van 1,2 procent. Een probleem is ook dat de bevolking met 7 procent is afgenomen in het afgelopen decennium. Veel inwoners vertrekken naar het Amerikaanse vaste land in de hoop op werk. De werkloosheid in Puerto Rico is 12,6 procent, meer dan het dubbele van wat het is in de VS.

De bijzondere status van Puerto Rico maakt een oplossing van het schuldenprobleem niet eenvoudiger. Het eiland is geen onafhankelijke staat en kan niet bij bijvoorbeeld het IMF aankloppen. Maar het is ook geen district of gemeente van de VS, zodat het de bescherming tegen faillissement mist die bijvoorbeeld Detroit inriep.