"Griekenland heeft geen toekomst buiten de euro"

AFP
Griekenland heeft geen toekomst buiten de eurozone. Dat zei de Franse minister van Financiën, Michel Sapin, vandaag in aanloop naar een ontmoeting met zijn Griekse collega Yanis Varoufakis later op de dag.

Sapin zei verder op de televisiezender Canal Plus dat er geen sprake zal zijn van kwijtschelding van Griekse schulden. Er kan volgens hem wel onderhandeld worden over verlenging van looptijden en andere vormen van verlichting van de schuldenlast van Griekenland. Volgens Sapin is het legitiem voor Griekenland om te onderhandelen over manieren om zijn schuldenlast te verlichten.

De minister heeft om 17:00 uur een ontmoeting met Varoufakis in Parijs en de twee komen naar verwachting om 18:30 uur met een gezamenlijke verklaring naar buiten.

Sapin gaf tevens aan dat de Franse blootstelling aan de Griekse schuldenlast 42 miljard euro bedraagt.

Er kan volgens Sapin wel onderhandeld worden over verlenging van looptijden en andere vormen van verlichting van de schuldenlast van Griekenland

Geen samenwerking met trojka

Varoufakis had vrijdag in Athene een ontmoeting met eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Griekenland liet vrijdag weten niet meer te willen samenwerken met de trojka, die bestaat uit afgevaardigden van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Griekse premier Alexis Tsipras zei gisteren dat Griekenland zijn financiële verplichtingen aan het IMF en de ECB zal nakomen.