"Grieken kunnen voorstel EU niet accepteren"

Griekenland kan niet instemmen met de voorstellen van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker om de Griekse schuldenproblematiek op te lossen. Dat laat de Griekse staatssecretaris van Scheepvaart Thodoris Dritsas vandaag weten. Al zijn andere nauw betrokkenen wel "voorzichtig optimistisch", zo schrijft De Volkskrant.

De geldschieters van Griekenland hebben een voorstel op tafel gelegd met minimumeisen voor hervormingen die het land moet doorvoeren om in aanmerking te komen voor extra geld. Vannacht spraken Juncker en de Griekse premier Alexis Tsipras af de komende dagen verder te praten om tot een overeenkomst te komen.

Maar volgens Dritsas heeft Juncker onacceptabele voorwaarden gesteld aan Griekenland en zal Athene niet buigen voor de eisen van de schuldeisers. "Alles wat besproken en voorgesteld lijkt te zijn door Juncker is in elk opzicht onder onze verwachtingen", aldus de politicus van regeringspartij Syriza. Concrete voorbeelden gaf hij niet.

De meeste Griekse kranten schreven vandaag dat de voorstellen van Juncker voor nog meer malaise voor de bevolking zullen zorgen. "Ze eisen bloed voor geld", aldus een satirisch weekblad. De schuldeisers van Griekenland zouden onder meer een verhoging van de btw op de elektriciteitsrekening eisen, kortingen op pensioenen en meer privatiseringen. Formeel bevestigd is dat nog niet.

"Voorzichtig optimistisch"

Volgens de Volkskrant zijn nauw betrokkenen "voorzichtig optimistisch", maar waarschuwen ze dat een akkoord niet zeker is. "Het is geen gelopen race. De ervaring leert dat deadlines in de Griekse kwestie niet werken." De onderhandelaars vinden het belangrijk dat er een deal is, voor de leiders van de meest geïndustrialiseerde landen (G7) elkaar dit weekend in Duitsland treffen. Gastvrouw bondskanselier Merkel wil niet dat dit beraad met onder meer Obama, Cameron, Hollande, Renzi en EU-president Tusk wordt overschaduwd door een nakend bankroet van Griekenland.

Het overleg begon gisterenavond niet in een al te beste sfeer, zo schrijft De Volkskrant. Grieks premier Tsipras wilde enkel met bemiddelaar Juncker praten, die ook met Dijsselbloem apart een gesprek had. Daarna zaten de heren samen tijdens een werkdiner, waarbij alle pijnlijke zaken besproken zijn. 

Mogelijk komen de drie morgen al opnieuw samen in Brussel. Het doel van dat overleg is een overeenkomst te bereiken over de hervormingen die Griekenland zal doorvoeren in ruil voor een lening van 7,2 miljard euro. Zonder dat geld stevent Athene af op een bankroet.