"Gorbatsjov verantwoordelijk voor uiteenvallen Sovjet-Unie"

BELGA
Enkele Russische parlementsleden vragen dat een gerechtelijk onderzoek wordt geopend tegen de voormalige Sovjetpresident Michail Gorbatsjov. Ze stellen hem verantwoordelijk voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 en de gevolgen daarvan voor de huidige crisis in Oekraïne.

"Alle doden in Kiev staan op het geweten van degene die in 1991 in het Kremlin zaten en die dit grote land hebben doen uiteenvallen", zei het nationalistische parlementslid Michail Degtiarev vandaag tegenover de radiozender Echo van Moskou. Bij de bloedige onderdrukking van de protestbeweging tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in de Oekraïense hoofdstad werd in februari een honderdtal mensen neergekogeld.

Degtiarev diende het verzoek in samen met twee collega's van de Kremlinpartij Verenigd Rusland en twee van de Communistische Partij. Volgens het parlementslid is de 84-jarige Gorbatsjov een "oude man" en zal "niemand hem achter de tralies" stoppen. "Zonder een gerechtelijke uitspraak kunnen we als land, noch als natie echter stappen vooruit zetten", luidt het.

Gorbatsjov heeft de verantwoordelijkheid voor de val van de Sovjet-Unie al doorgeschoven naar het toenmalige Sovjetparlement. De parlementsleden bekrachtigden de oprichting van het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) door Boris Jeltsin en de Wit-Russische en Oekraïense leiders, terwijl Gorbatsjov van niks wist. "Een onderzoek is niet nodig: de Doema die (voor die beslissing) stemde, moet op de wagons richting Magadan stappen", klonk het ironisch op Echo van Moskou. Die regio in het uiterste oosten van Rusland is bekend van de goelag-strafkampen.