"Google vindt voor tienduizenden dollars aan Russische advertenties"

ap
Internetbedrijf Google heeft op zijn platformen voor tienduizenden dollars aan Russische advertenties geïdentificeerd die als doel hadden desinformatie te verspreiden tijdens de Amerikaanse presidentscampagne van vorig jaar. Dat schrijft The Washington Post.

De krant schrijft dat op basis van anonieme bronnen. Google zelf wilde niet reageren.

De advertenties zouden niet alleen op Googles zoekmachine verschenen zijn, maar bijvoorbeeld ook op YouTube en Gmail. Ze zouden niet gekocht zijn door de Kremlin-gerelateerde groep die ook advertenties op Facebook inzette tijdens de verkiezingscampagne, maar door andere, onbekende, Russen.

Google startte onlangs een intern onderzoek naar de advertenties, nadat het Amerikaanse Congres een oproep aan technologiebedrijven had gedaan eventuele Russische inmenging te onderzoeken. Een woordvoerster verklaarde vorige maand echter dat er nog geen bewijs was gevonden voor "dit soort advertentiecampagne".

Google is het grootste advertentiebedrijf ter wereld, YouTube de grootste videosite ter wereld.

Eerder was ook al bekendgemaakt dat Rusland via Facebook en Twitter geprobeerd zou hebben om de Amerikaanse kiezer te beïnvloeden. Opvallend is dat de advertenties een andere afzender hadden dan de reclameboodschappen die via Facebook en Twitter werden verspreid. Dat zou erop kunnen wijzen dat het Russische netwerk breder was dan tot nu toe werd aangenomen, schrijft Washington Post nog.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Max Maximus

    Dit is nog maar het begin beste mensen.De nieuwe oorlog is de cyber oorlog en dit kan veel verder gaan dan enkele advertenties.Hackers kunnen bvb energiecentrales plat leggen en de schuld in de schoenen schuiven van een ander.Alles is mogelijk achter een pc en daarvoor moet de pc zelfs niet aangesloten zijn op het internet.

  • Gerry Cle

    Rusland zal iedereen die de stabiliteit van het westen in gevaar brengt steunen. In tegenstelling tot de EU is dat in de VS boven alle verwachtingen geslaagd.

  • Thierry Heymans

    Doen de States dan niet hetzelfde dacht u? Hoeveel landen heeft Rusland de laatste tien jaar gebombardeerd?