"Godslasterlijke en verwerpelijke teksten": optreden Jebroer aan zijden draadje

Rapper Jebroer.
ANP Rapper Jebroer.
Een optreden van rapper Jebroer volgende week woensdag in het Nederlandse Ouddorp is uiterst onzeker geworden. De burgemeester verwacht dat de discotheekeigenaar vandaag besluit de show te schrappen vanwege felle protesten uit christelijke hoek. Teksten van Jebroer zijn "godslasterlijk en verwerpelijk", klinkt het.

De komst van Jebroer leidt tot ophef op het eiland Goeree-Overflakkee, de gemeente waar Ouddorp deel van uitmaakt. De gereformeerde SGP vroeg burgemeester Ada Grootenboer de discotheekeigenaar over te halen de show te schrappen. Ook de dorpsraad, enkele kerkbesturen en een school drongen erop aan de rapper te weren. Goeree-Overflakkee behoort tot de zogeheten Bijbelgordel, een reeks gemeenten waar veel orthodox-protestanten wonen.

Burgemeester Grootenboer verwacht dat de druk uit het dorp disco-eigenaar Rob Vereijken doet zwichten. Deze zegt "nog enkele gesprekken te moeten voeren" en in de loop van vandaag uitsluitsel te geven over het al dan niet doorgaan van het optreden.

Voldoende beveiliging

Gisteren praatte de burgemeester met Vereijken en maakte ze duidelijk dat ze de show van de rapper niet kan en zal verbieden. Wel eiste ze dat er voldoende beveiliging aanwezig is, zodat er geen ongeregeldheden uitbreken tijdens en rond het optreden.

Volgens Vereijken spelen er drie dingen: hij wil op goede voet verder kunnen in het dorp, het afgelasten van het optreden kost hem 5.000 euro schadevergoeding en hij wil voor de woensdagavond een bekende artiest in huis hebben. "De beveiling is geen enkel probleem. Die kunnen we opvoeren. Maar deze week hadden we Boef, binnenkort komen Dave en Dries Roelvink optreden en voor woensdag moeten we wel iemand hebben, want ons zomerprogramma kan niet onderbroken worden."

Vereijken benadrukt dat voor hem een goede relatie met de inwoners van het dorp heel belangrijk is. "Maar daarmee zeg ik nu niet dat ik de show afgelast."

Ongemakkelijk
Rapper Jebroer baalt van de hele situtie , want 'hij wil gewoon optreden', zegt zijn manager Babek Arjang-Far. "Dit is nu de derde keer in korte tijd dat mensen het proberen tegen te houden. Dat voelt heel ongemakkelijk. In een land als Nederland, dat altijd zo hoog opgeeft over vrijheid, is het verbazingwekkend dat zoiets gebeurt. Het wordt nu voor ons ook principieel daar niet in mee te gaan."

Arjan-Far vindt dat de tegenstanders de teksten van Jebroer uit z'n verband rukken. "Het is onzin dat hij kinderen aan de drugs en alcohol wil helpen. Hij beschrijft in het nummer Kind van de duivel zijn eigen leven en wil helemaal niemand ergens toe aanzetten of de spot drijven met god, Jezus of het christendom." Jebroer heeft er respect voor dat mensen anders denken, maar dan moeten ze hem die vrijheid ook geven, stelt de manager. "Er wordt hier getornd aan zijn artistieke vrijheid."

Het is onzin dat Jebroer kinderen aan de drugs en alcohol wil helpen. Hij beschrijft in het nummer Kind van de duivel zijn eigen leven en wil helemaal niemand ergens toe aanzetten of de spot drijven

Manager van Jebroer