"Gif dat oorlogsmisdadiger Praljak innam was niet detecteerbaar"

REUTERS
Het vergif waarmee de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak op de laatste dag van het Joegoslaviëtribunaal een eind aan zijn leven maakte, was in geen geval detecteerbaar. Dat blijkt uit een intern onderzoek bij het tribunaal in Den Haag.

"Er bestaat geen enkele manier waarop we het vergif hadden kunnen detecteren, in welk stadium dan ook", zegt rechter Hassan Jallow in een communiqué. Het tribunaal opende een intern onderzoek nadat Praljak op 29 november gif innam in volle zitting, nadat hij te horen had gekregen dat hij tot een celstraf van twintig jaar was veroordeeld. "Slobodan Praljak is geen oorlogsmisdadiger. Ik verwerp uw vonnis", riep hij. Drie uur na het innemen van de stof - vermoedelijk cyaankali - overleed hij in het ziekenhuis.

Dat de man zomaar gif kon binnensmokkelen, riep heel wat vragen op. Maar de stof had op geen enkele manier opgemerkt kunnen worden, zegt Jallow. "Mijn onderzoek heeft ook geen lacunes in het wettelijk kader van het tribunaal aan het licht gebracht. De regels zijn gerespecteerd door de agenten van het tribunaal en die van het detentiecentrum in Den Haag." 

"Het erg kleine flesje en de regels met betrekking tot fouilleren maakten het ook niet gemakkelijker om de vloeistof op te merken", zegt hij nog. De rechter benadrukt dat onafhankelijke experten meewerkten aan het onderzoek. Ook het Nederlandse parket onderzoekt de zaak nog. Rechercheurs daar focussen zich vooral op de vraag hoe Praljak aan de substantie is geraakt. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  Een man die zijn land verdedigt tijdens een oorlog noemt men een moordenaar. En politiekers die hun bevolking stil aan uithongeren zo als hier hoe noem men hen ?

 • Jozef Van Vaerenbergh

  En dat moet dan die hele circusvertoning goedpraten ! Zeer ongeloofwaardig hoor.

 • Michaël Van Gansbeke

  Dat tribunaal is een klucht want veroordeelt alleen diegenen aan de andere kant van het imperium. Daarbij...de westerse politici zijn de enige echte oorlogsmisdadigers.

 • Mees Jan

  Een moordenaar is hij en hij is nu op de juiste plaats.

 • Kris Pollaris

  Echt de onafhankelijkheid van het strafhof in den haag in vraag stellen? Geloof je ook nog in sinterklaas?