"Geweld kan nooit een instrument zijn in politiek": Europa laat eindelijk van zich horen

epa
De Europese Commissie roept "alle relevante betrokkenen" in Spanje en Catalonië op om, daags na het onafhankelijkheidsreferendum en het politiegeweld, "snel over te gaan van confrontatie naar dialoog". Volgens de Commissie "kan geweld nooit een instrument zijn in politiek". Ze wil niet "speculeren" over een eventuele bemiddelingsrol. Volgens de Catalanen zijn bij het politiegeweld 893 mensen gewond geraakt.

Naar de reactie van de Commissie was lang uitgekeken. In de aanloop naar het referendum bleef ze herhalen dat de hele kwestie een Spaanse binnenlandse aangelegenheid was. Ook gisteren, toen beelden de wereld rondgingen van agenten die kiezers hardhandig aanpakten, kwam geen respons.

Een dag later blijft de Commissie erbij dat het referendum en alles wat erbij komt kijken, een Spaanse aangelegenheid is en volgens de bepalingen van de Spaanse grondwet moeten worden afgehandeld. Dat staat in een verklaring die woordvoerder Margaritis Schinas voorlas. Op basis van de grondwet was de stemming dan ook illegaal, luidt het.

De Commissie houdt ook vast aan de zogenaamde 'Prodi-doctrine': "Als dit referendum wél overeenkomstig de Spaanse grondwet zou zijn georganiseerd, zou dit betekenen dat het gebied dat zich afscheurt, zich buiten de EU zou bevinden".

photo_news

Geweld

Maar wat er ook gebeurt, het is nu tijd voor "eenheid, niet voor verdeeldheid", leest de verklaring. "We roepen alle relevante betrokkenen op om over te gaan van confrontatie naar dialoog. Geweld kan nooit een instrument zijn in politiek." Geen van de betrokken partijen, ook niet de Spaanse politie, wordt in de verklaring bij naam genoemd.

De Commissie behoudt het vertrouwen in de Spaanse premier Mariano Rajoy "om de leiding te voeren over dit moeilijke proces, in lijn met de Spaanse grondwet en de fundamentele burgerrechten die daarin vervat zitten". Later vandaag zullen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Rajoy met elkaar overleg plegen.

Of de Commissie bereid is om te bemiddelen tussen Barcelona en Madrid en of het politiegeweld al dan niet proportioneel was, wilde Schinas niet zeggen. "Ik wil niet speculeren, ik blijf bij de verklaring."
 

photo_news

Spaanse en Catalaanse leiders beraden zich

De Spaanse premier Rajoy en de Catalaanse leider Puigdemont hielden vandaag afzonderlijk beraad. Rajoy ontmoette eerst functionarissen van zijn conservatieve Volkspartij (PP). Later op de dag praat hij met de sociaaldemocratische oppositieleider Pedro Sanchez en Alberto Rivera van de Catalaanse unionistische Ciudadanos-partij.

Puigdemont hield een "spoedbijeenkomst" van zijn regionale regering achter gesloten deuren. Hij eist dat Madrid zijn politie terugtrekt en vraagt om internationale bemiddeling.

photo_news135 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dekeers

  Als men een vader en broer zal verloren hebben weet men wat de prijs is van volgzaamheid zoals met alle geweld . terroristen zien nu het moment van handelen nu dat de catalanen kiekens zijn geworden

 • Caroline Delang

  Kawaitje Ik woon al 15 jaar in Spanje en mij kan het niet schelen of Catalonia onafhankelijk wordt of niet. Als ze dat willen, moeten ze het maar doen maar bijvoorbeeld geen dubbele nationaliteit eisen. Ik heb alles op de voet gevolgd maar het valt mij wel op hoe eenzijdig de berichtgeving in de buitenlandse media is over wat er zondag gebeurd is.

 • Oscar Lafayette

  Marc Willems , bij zoverre , ben je de enige persoon met een nuchtere reactie , inderdaad referendum , maar dan over het volledige land , natuurlijk gaan de catalanen niet tegen stemmen , wie is de volgende aan de beurt , de Basken , de Breoenen , Vlamingen of misschien de Friezen

 • Antigoon antigoon

  Wel, beke maakt zich belachelijk: nu moet iedereen opeens onze regels en onze wetten respecteren terwijl de politiek zelf de wetten veelvuldig met de voeten treedt: zie maar eens de omgekeerde bewijslast..eu en de hele politiek zijn een bende leugenaars die verstrikt zijn in hun eigen leugens.Stemrecht en referenda verhinderen is rechtlijnig tegengesteld aan democratie: dictatuur uit angst voor het volk.

 • Harry van der Lans

  Waarom mogen ze zich niet afscheiden? Laat ze doen en laat ze zich zelf bedruipen met alle voor en nadelen erbij.Zou het beste zijn in Belgie ook,ieder voor zich en God voor ons allen.