"Gevaarlijke kinderarbeid in goudmijnen Ghana"

Archiefbeeld van artisanale goudwinning in Ghana.
REUTERS Archiefbeeld van artisanale goudwinning in Ghana.
Duizenden kinderen en tieners werken in goudmijnen in Ghana in gevaarlijke omstandigheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Internationale handelaars, die goud aankopen in het West-Afrikaanse land, ondersteunen daarmee mogelijk de uitbuiting van minderjarigen. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport vandaag, één dag voor de werelddag tegen kinderarbeid.

Bedrijven die goud aankopen in Ghana, wereldwijd de tiende grootste goudproducent, moeten volgens HRW hun toeleveranciers meer van nabij in de gaten houden. De minderjarigen zijn vooral aan de slag in kleine, ongereglementeerde mijnen, die het grootste deel van de goudproductie in Ghana uitmaken.

Volgens het rapport houden ze zich bezig met het transport van het gesteente naar de oppervlakte, het stukhakken van het erts en het winnen van goud met behulp van het giftige kwikzilver. De meeste jongeren zijn volgens HRW tussen de 15 en 17 jaar.

Het rapport is 82 pagina's lang en gebaseerd op meer dan 160 interviews, waarvan 44 met jongeren tussen de 9 en 17 jaar, die in de mijnen werken.