Getuigenis buurvrouw: "Het plafond stortte in, overal waren kogels"

De Franse krant Le Figaro heeft op haar website een getuigenis van een buurvrouw van het appartement. De vrouw getuigt hoe ze tweeënhalf tot drie uur lang vannacht middenin het vuurgevecht tussen de agenten en de geviseerde verdachten zat, in hetzelfde gebouw waar ook een lagere school is gehuisvest.

"Het gebeurde allemaal in het appartement boven dat van ons. Het plafond is ingestort, overal waren kogels", getuigt de vrouw. "Pas na twee en een half uur, bijna drie uur, heeft de politie gezegd dat we weg moesten uit het gebouw. 'Het is de politie' riep iemand aan de deur. Ik was wantrouwig en vroeg of het wel zeker politie was. 'Ja mevrouw, we zijn van de politie', hoorde ik. Toen werden we één voor één buiten gelaten".

"Mijn zoontje en ik waren in paniek"
Sabrine, een vrouw die met haar zoontje in het huis naast het bestormde appartement in Saint-Denis woont, getuigt tegenover BFMTV: "Ik werd wakker van een explosie. Daarna hoorde ik geweerschoten, er werd veel geschoten. De terroristen vuurden naar de politie, de agenten schoten terug".

"Er waren schoten en explosies. We wisten niet waar naartoe. Mijn zoontje en ik waren in paniek. Er viel stof van het plafond door de ontploffingen. Ik bleef maar roepen: 'Als jullie van de politie zijn, help me dan astublief. Ik ben hier met mijn baby'".

Bang en gespannen
De correspondente van The Guardian sprak ter plekke met de 26-jarige Fatima Bourahli, die op straat stond met haar jas inderhaast over haar pyjama getrokken. "Ik woon niet ver van het stadion (Stade de France, vlak bij het belegerde appartement in Saint-Denis, red.) en we hadden vrijdag de explosies al gehoord. Mijn dochtertje is zes, ze is bang en verward. De scholen zijn hier vandaag gesloten, alle kinderen blijven thuis. De mensen zijn bang en gespannen. De regering zegt dat we in oorlog zijn".

Didi Wafae (63) woont enkele straten verderop. "Vlak na 4 uur hoorde ik schoten, we wisten niet wat er gaande was. We dachten dat het allemaal opnieuw begon. De mensen hier zijn echt bang".

Djamila Khaldi, een 54-jarige poetsvrouw, woont vlak bij de bekende basiliek van Saint-Denis, niet ver van de straat waar de raid plaatsgreep. "Ik was al voor 4 uur wakker omdat ik mijn dochter naar de luchthaven moest brengen. Ik hoorde de schoten en ik dacht meteen dat het te maken had met terroristen die zich hier in de buurt verschuilen. Sinds de aanslagen van vrijdag is de sfeer hier zeer geladen".

Salah gezien?
"Mensen vragen zich af hoe de aanslagplegers het hebben gedaan, en of er nog hier in de buurt zijn. Toen de politiefoto met de gezochte (Salah Abdeslam, red.) op de televisie kwam, vroeg iedereen zich af of ze hem misschien hadden gezien. Sommigen waren ervan overtuigd dat ze hem hier hadden gezien. Er is veel angst".

Schande
"Ik dacht dat er een verband was tussen drugdealers en de daders. Vast staat dat het terrorisme naar Saint-Denis is gekomen, de stemming hier is veranderd en dat zal zo blijven. Mensen zijn in paniek, bekijken elkaar argwanend. Saint-Denis krijgt nu die reputatie, het is een ware schande".

Vijftien mensen, waaronder vrouwen en kinderen, zijn in de vroege ochtend geëvacueerd uit het appartementsgebouw. De gemeente heeft een crisiscentrum opgericht.