'Gelovige' ouders laten tumor ter grootte van baseball groeien bij baby

AP
In Oregon City worden twee ouders vervolgd omdat ze weigerden hulp te zoeken toen een tumor bij hun baby werd vastgesteld. De ouders geloven hardnekkig in helende krachten en zo ontwikkelde de tumor zich tot de grootte van een baseball. Zelfs toen het gezwel een oogbol van het kind uit de kas duwde, gingen ze niet naar een dokter.

Alayna is inmiddels 17 maanden oud en werd na haar behandeling in een pleeggezin geplaatst. Haar ouders, de 44-jarige Timothy Wyland en de 24-jarige Rebecca, zijn aanhangers van de 'Followers of Christ Church', een sekte die de geneeskunde verafschuwt. Daarom namen ze de kleine Alayna niet naar de dokter toen zich een gezwel rond haar oog ontwikkelde. Op die plek kan een tumor permanente blindheid veroorzaken.

Als enige behandeling kreeg Alayna zalfjes en handopleggingen. Haar ouders worden beschuldigd van mishandeling en riskeren een celstraf van vijf jaar.

Sekte
Helaas is deze zaak één van een lange reeks incidenten met leden van de sekte. In 1998 stelde een onderzoek van de krant The Oregonian dat 21 op 78 kinderen van aanhangers van het geloof gestorven zijn aan de gevolgen van ziekten die best te behandelen waren. In sommige gevallen zou zelfs een simpele antibioticakuur volstaan hebben.

Pas toen een wet geschrapt werd, die ouders toelaat om hun kinderen op basis van hun geloof bij de dokter weg te houden, kregen sekteleden ook echte celstraffen. De ouders van Ava Worthington kregen 60 dagen cel, omdat hun tweejarig kind na een longontsteking stierf. De ouders van een kind uit dezelfde familie kregen later 16 maanden cel omdat hun zoon overleed aan de gevolgen van geblokkeerde urinewegen.

De sekte 'Followers of Christ Church' bestaat sinds het einde van de negentiende eeuw en verhuisde in de jaren 40 naar Oregon. De trouwe aanhangers geloven dat handoplegging ziekte kan genezen. Sommige leden zouden dit geloof minder vertrouwen en in het geheim de hulp van een dokter zoeken. Maar als dat uitkomt, worden ze meteen verstoten. (gb)