‘Gele hesjes’ in Frankrijk veroordeeld voor geweld tijdens brandstofprotest, ook in België zijn manifestanten door politie verdreven

Photonews
In Frankrijk zijn vandaag meerdere ‘gele hesjes’ veroordeeld omdat ze zich schuldig maakten aan geweld. Zo kreeg een 32-jarige lasser van de correctionele rechtbank van Straatsburg een effectieve celstraf van vier maanden opgelegd omdat hij het leven van derden in gevaar had gebracht en het verkeer hinderde. 

De man vormde zaterdag op de A35 in Straatsburg een menselijke ketting tijdens een protestactie tegen de hoge brandstofprijzen en stak samen met nog vier andere actievoerders de middenberm over. De dertiger, vader van twee kinderen, had op zijn strafblad al 12 veroordelingen staan, waarvan de helft wegens geweldsdelicten. Hij was de enige betrokkene die onmiddellijk voor de rechter moest komen.

Zijn vier kompanen hadden geen strafblad en verschijnen pas in februari voor de correctionele rechtbank.

Het parket van Saint-Brieuc, in het departement Côtes-d'Armor, meldde op haar beurt dat een ‘geel hesje’ vandaag vier maanden cel met uitstel kreeg wegens onder andere "rebellie" en "bedreigingen" aan het adres van twee agenten tijdens een actie in Loudéac. De man kreeg ook een werkstraf van 40 uur opgelegd. Hij zou twee agenten van de motorbrigade die hem wilden oppakken hebben verwond.

Een andere actievoerder die beschuldigd wordt van geweld tegen een politieagent verschijnt in februari voor de rechter.

Meer politiegeweld vond plaats in Viry-Noureuil (Aisne), waar deze namiddag een agent tijdens zijn dienst uit zijn wagen was gestapt om een barrière te verplaatsen. Hij kreeg van een manifestant een vuistslag in het gezicht. De agent belandde in het ziekenhuis voor onderzoek. De dader werd opgepakt.

Ook in België verdreef de politie in het Henegouwse Tertre enkele tientallen manifestanten die er op de N50, aan het brandstofdepot Martens, een filterblokkade hadden opgetrokken. De versperring was in de loop van de namiddag opgetrokken. Nadat de manifestanten paletten in brand staken, snelde de brandweer te hulp en zette de politie een waterkanon in. De politie bleef nadien aanwezig om de veiligheid te garanderen.

Derde actiedag, 500 gewonden 

In Frankrijk wordt vandaag voor de derde dag op rij actie gevoerd tegen de hoge brandstofprijzen. Benzinestations, wegen en rotondes worden door manifestanten geblokkeerd. Bij de acties vielen al zo’n 500 gewonden. Zaterdag kwam een vrouwelijke betoger om het leven nadat ze door een panikerende automobiliste werd aangereden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Van de Velde

    Dus manifesteren tegen hoge brandstofprijzen mag niet meer? Gewoon ondergaan dus. Als n ja- knikkend hondje...staken mag dan weer wel, het hele land platleggen voor betere werkomstandigheden, terwijl manifesteren tegen dure brandstofprijzen die iedereen treft negatief onthaald wordt. Raak er maar eens aan uit...het is nochthans de enige manier om druk uit te oefenen, of moeten ze het op fb oplossen misschien? Verder doen, wel op n menselijke manier.

  • Marc Vinck

    Volledig terechte veroordelingen. Wie denken die gele hesjes dat ze zijn, bende agressieve loosers

  • Jonny Van den Bruel

    Elk nadeel heb se voordeel: manifestanten hadden vanmiddag het tolhuisje bij afrit Montluçon bezet. Iedereen mocht door zonder te betalen. We zullen morgen de Franse economie eens steunen met een extra etentje.