"Geld uit gulle pinautomaat moet terug"

anp
De briefjes van 50 euro die in plaats van de 20 euro-biljetten uit een geldautomaat van de Jumbo-supermarkt in het Nederlandse Bemmel (provincie Gelderland) kwamen rollen, moeten terug.

Dat het op vrijdag de 13de gebeurde zal wel toeval zijn, maar feit is dat een medewerker van de Jumbo-supermarkt de pinautomaat in die zaak verkeerd heeft gevuld. In de lades voor briefjes van 20 euro deed hij briefjes van 50. En dat briefje kwam dus ook uit de automaat als iemand 20 euro pinde. Dus terwijl dat laatste bedrag van de bankrekening werd afgeschreven had de geldafhaler wel 50 euro in handen.

Verschillende mensen kregen dat in de gaten en pinden, tot de fout hersteld werd, op die manier honderden euro's aan extra geld bij elkaar. De bedrijfsleider van het filiaal ontdekte de dure fout later en schakelde politie en justitie in.

Voor wijkagent Jan Willem Schaap reden om via Facebook (Politie Lingewaard) een oproep te doen aan alle pinners die vrijdag extra geld hebben "verdiend". Want dat hebben ze, wettelijk gezien, niet. Pinners die het extra geld houden maken zich formeel schuldig aan verduistering, stelt hij.

Toch hoopt de politie dat eerst op basis van vrijwilligheid op te lossen. "Iedereen snapt toch dat het een vergissing is. Op basis van de pingegevens kunnen we achterhalen wie wat heeft gepind. Maar daar moet dan wel een strafrechtelijk onderzoek voor worden opgestart. Dat hopen we te voorkomen," aldus de agent.

VRIJDAG DE 13E vs JUMBO BEMMEL: Vrijdag de 13e is voor velen een ongeluksdag, zo ook voor de Jumbo-supermarkt in Bemmel. Op vrijdag 13 mei jongstleden gebeurde namelijk het volgende: Tijdens het bijvullen van de cassettes van de geldautomaat, vergiste de medewerker zich door 20 euro-cassettes te vullen met biljetten van 50 euro. Zodoende werden klanten die 20 euro opnamen, bevoordeeld met een bedrag van 30 euro, of een meervoud hiervan. Klanten merkten de vergissing al snel op, waardoor er binnen een uur tijd een aanzienlijk geldbedrag ten onrechte werd opgenomen. In overleg met justitie en Jumbo willen wij degenen - die in genoemde situatie geld hebben opgenomen - de gelegenheid bieden om zich te melden bij de bedrijfsleider van voornoemd Jumbo-filiaal, zodat de "vergissing" ongedaan kan worden gemaakt. Hiervoor hebben zij vanaf vandaag 2 weken de tijd. Een aantal van de betrokken personen heeft zich inmiddels gemeld. Verder willen wij benadrukken dat Jumbo aangifte ter zake diefstal cq. verduistering zal doen tegen degenen die zich binnen de termijn van 2 weken niet komen melden. Deze aangifte kan leiden tot een strafrechtelijk onderzoek. Ten behoeve van zo'n onderzoek zullen de camerabeelden aan ons overhandigd worden. Deel & like!! Met vriendelijke groet, Politie Lingewaard.