"Geheim overleg China-Vaticaan"

UNKNOWN

In het Vaticaan heeft een Chinese regeringsdelegatie geheim overleg gepleegd met hooggeplaatste functionarissen van de rooms-katholieke Kerk. Dat heeft het gespecialiseerde, doorgaans goed ingelichte, religieuze persagentschap I-Media gemeld. Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, wou het bericht bevestigen noch ontkennen.

Tibet
Naar verluidt lag de overlegvergadering al vast lang voor de onlusten in Tibet uitbraken. Waarover het overleg tussen de Chinese regeringsverantwoordelijken en de H. Stoel ging, is niet geweten. Volgens insiders zou Tibet alleszins aan bod gekomen zijn.

Paus
Paus Benedictus XVI riep gisteren bij de algemene audiëntie op tot stopzetting van alle geweld in Tibet. Zondag nog veroordeelde hij wel het geweld in Irak maar zweeg hij in alle talen over Tibet, wat maandag in enkele Italiaanse kranten negatieve commentaren uitlokte. Volgens krantencommentatoren wou het Vaticaan China niet "irriteren".

Betrekkingen
Volgens insiders wil China zo snel mogelijk de in 1951 verbroken diplomatieke betrekkingen met de Heilige Stoel herstellen om zijn imago in het buitenland op te poetsen. Het Vaticaan droomt al lang van een herstel van de relaties met China in de hoop dat ook de patriottische kerk, die de communistische partij in 1957 oprichtte, dan onder het gezag van de paus valt en dat er een hereniging komt van de patriottische- en de zogenaamde clandestiene (Rome getrouwe) Kerk. Het herstel van de diplomatieke betrekkingen zou de hoofdmoot gevormd hebben van het geheime overleg. (belga/sam)