"Geen tsaar voor ons": meer dan duizend arrestaties bij protesten tegen Poetin, ook oppositieleider Navalny opgepakt

 De Russische oppositieleider Aleksej Navalny werd aan het begin van een niet-toegelaten demonstratie in Moskou opgepakt.
AP De Russische oppositieleider Aleksej Navalny werd aan het begin van een niet-toegelaten demonstratie in Moskou opgepakt.
Aanhangers van oppositiepoliticus Aleksej Navalny hebben gisteren, twee dagen voor de eedaflegging van president Vladimir Poetin, in vele Russische steden gedemonstreerd. Het protest onder het motto "Geen tsaar voor ons!" is niet alleen gericht tegen het langdurige bewind van Poetin, maar ook tegen de corruptie en internetcensuur in Rusland. De Russische politie heeft meer dan duizend mensen opgepakt bij de demonstraties. De politie voerde ook oppositieleider Navalny zelf af, maar liet de man vandaag terug vrij.

Navalny had medestanders opgeroepen de straat op te gaan in meer dan negentig plaatsen en steden. In hoofdstad Moskou gaven daar volgens ooggetuigen enkele duizenden mensen gehoor aan. De politie sprak over circa 1.500 demonstranten. De overwegend jonge betogers scandeerden slogans als "Rusland zonder Poetin'' en "weg met de tsaar''.

Op videobeelden is te zien hoe agenten de oppositieleider naar een busje slepen. De politie meldt dat Navalny werd opgepakt voor het organiseren van een illegale betoging. Hij werd op zondag weer vrijgelaten, meldt hij via Twitter.

In Moskou arresteerde de politie daarnaast minstens 700 deelnemers, meldt mensenrechtenorganisatie OVD-info. OVD-info zegt meldingen te hebben ontvangen over in totaal meer dan 1.600 opgepakte betogers in negentien verschillende steden. 

Tegen corruptie, censuur en Poetin

Ook in steden als Sint-Petersburg en Jekaterinenburg maakten betogers hun ongenoegen duidelijk. Ze protesteerden tegen corruptie, internetcensuur en de lange regeerperiode van de 65-jarige Poetin, die al sinds 2000 aan de macht is. Poetin won in maart de presidentsverkiezingen met 77 procent van de stemmen. Serieuze concurrentie had hij niet. Navalny kon zich niet verkiesbaar stellen vanwege een veroordeling. Volgens de oppositieleider ging het destijds om een politiek proces.

Niet alle deelnemers aan de protesten zijn optimistisch over hun kansen verandering te bewerkstelligen. "Ik heb het gevoel dat mensen zich alleen verzamelen om stoom af te blazen en dat niets zal veranderen'', verzuchtte een 31-jarige betoger in Moskou, die zich had vermomd met een konijnenmasker.

AFP
AFP
AP
AFP
AP
AP
EPA
AP
EPA
Photo News
EPA24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  ...en als hij straks de virtuele munten gaat verbieden (, na de G20 top) ? ( volgens VS bron, 7/2018 ) Hoe groot gaat de support en tegenstand dan worden ? Gaat hij een PoetCoin introduceren ? Om de roebels te kanaliseren en de rest, de oppositie, virtueel en echt failliet te maken ?

 • Luc Lepoudre

  Diegenen die hier Poetin moeten verguizen zouden bezig eens stilstaan hoe het in dit landje is gesteld waar alles wat de USA of GB zegt over President Poetin als een zogezegde dictator klakkeloos geloofd wordt en na gepapegaaid. Rusland is na de ramp met Jelsin terug recht gekrabbeld en dat steekt. Hopelijk slaagt Rusland erin de Amerikaanse schijnheiligheid en geniepige manipulatie buiten te houden.

 • Pepijn dever

  De laatste keer dat ik in België op een niet toegelaten manifestatie was (we stonden stil aan een plein, niet betogend of het verkeer verstorend) Werden allen manu militari opgepakt en in het cachot van het justitiepaleis gezwierd voor een uur of 6...Er waren 2 gewonden door politiegeweld zonder dat een van ons geweld gebruikt had. Hoef je niet in Rusland voor te zijn.

 • Ramon Simon

  Als 1% op straat komt lijkt dat veel, in België zou dat 110.000 duizend mensen zijn, maar spreken die dan ook voor de 99% die niet op straat komt? De oudere Russen die Jeltsin en Gorbatsjov meegemaakt hebben denken anders over Poetin. De situatie kan beter, maar kan ook veel slechter.

 • Frans Peeters

  Democratisch verkozen kunnen wij niet zeggen van de EU