"Geen reden om Merah eerder aan te houden"

AP
De Franse politie had geen reden om de moslimfanaticus Mohamed Merah aan te houden voordat hij mensen begon te doden in Toulouse. Dat heeft de Franse premier François Fillon vandaag gezegd.

"Er was geen enkele grond" om een arrestatie van Merah te rechtvaardigen, aldus Fillon tegen de Franse radio. "We hebben niet het recht in een land als het onze om iemand die nog geen misdaad heeft begaan, zonder rechterlijke volmacht permanent te volgen. We leven in een rechtsstaat."

Merah schoot in Toulouse zeven mensen dood en kwam gisteren om het leven. Hij had in het verleden de aandacht van de Franse inlichtingendiensten gewekt vanwege zijn reizen naar Afghanistan en Pakistan.

Fillon pareerde kritiek dat de inlichtingendiensten hun werk niet goed zouden hebben gedaan. Die hebben Merah lang genoeg gevolgd om tot de conclusie te komen dat hij met zijn fundamentalistisch religieuze denkbeelden geen gevaar vormde, aldus Fillon. De minister benadrukte dat de 23-jarige een ogenschijnlijk normaal bestaan leidde.

Terreurverdachte
De schutter staat op een Amerikaanse lijst van terreurverdachten die niet naar de VS mogen vliegen. Bronnen rond deze zaak zeiden gisteren tegen The Wall Street Journal dat Mohamed Merah aan de lijst was toegevoegd omdat hij in 2010 was opgepakt in Afghanistan. Hij werd toen teruggestuurd naar Frankrijk. Kennelijk kon hij vorig jaar kort teruggegaan naar de regio.

Merah zei dat hij in Pakistan en Afghanistan training kreeg van het islamitische terreurnetwerk al-Qaida. Hij doodde de afgelopen dagen zeven mensen in de regio Toulouse "om Frankrijk op de knieën te dwingen".

Naasten
Drie naasten van Merah blijven in de cel. Dat is vernomen uit gerechtelijke bron. Het gaat om de moeder en de broer van Merah en een vriendin van zijn broer. Zij worden vastgehouden in het kader van de antiterrorismewet.