"Geen nieuwe gesprekken tussen Hamas en Fatah"

De laatste poging van Hamas en Fatah om nader tot elkaar te komen, is mislukt. Overleg tussen vertegenwoordigers van de Palestijnse groepen over het bestuur van de Gazastrook eindigde zondag met de ondertekening van een document, de zogenoemde Verklaring van Sana. Daarin staat dat beide partijen hun geschillen via dialoog willen beslechten. Maar de Palestijnse president en Fatah-leider Mahmoed Abbas heeft kritiek geuit op de ondertekening van de verklaring, en zegt dat hij daar geen toestemming voor heeft gegeven.

Geen nieuwe gesprekken
Hamas en Fatah onderhandelden vijf dagen lang in Jemen en Palestijnse functionarissen zeiden zondag dat het overleg op 5 april zou worden voortgezet. Dat is echter zeer onwaarschijnlijk, zei de Palestijnse onderhandelaar en rechterhand van Abbas Saeb Erekat.

Azzam al-Ahmed, vice-premier en fractieleider van Fatah in het Palestijnse parlement, ondertekende het document samen met Moussa Abu Marzouk, een hoge Hamas-leider. Al-Ahmed zei dat hij dagelijks contact had met de president en dat er vooraf geen mandaat was afgesproken.

Hamas
Hamas greep in juni 2007 de macht in de Gazastrook. De partij had in december 2006 de Palestijnse verkiezingen verkiezingen gewonnen, maar raakte in conflict met president Mahmoed Abbas over het delen van de macht en het erkennen van Israël. Israël heeft gezegd niet te zullen onderhandelen met een regering waarvan Hamas deel uitmaakt. (novum/gb)

UNKNOWN