"Geen geld van Oxfam gebruikt om prostituees in Haïti te betalen"

Schade in Haïti na de verwoestende aardbeving van 2010.
AFP Schade in Haïti na de verwoestende aardbeving van 2010.
De werknemers van Oxfam die in 2010 in Haïti prostituees hebben ingehuurd, hebben daarvoor geen geld van de humanitaire organisatie gebruikt. "Er is geen enkel element dat daarop wijst", reageert Stefaan Declercq, secretaris-generaal van Oxfam Solidariteit België. Hij veroordeelt wel de feiten, die hij bestempelt als "onverdedigbaar wangedrag dat ingaat tegen de waarden van Oxfam".

De Britse krant The Times onthulde vanmorgen dat werknemers van Oxfam in 2010 seksorgieën met prostituees hebben opgezet in Haïti, dat toen getroffen was door een zware aardbeving.

Declercq bevestigt nu dat zes personeelsleden van Oxfam inderdaad gebruik gemaakt van een lokale prostituees. Geen enkele van de betrokken maakt intussen nog deel uit van Oxfam. Ze werden ontslagen of zijn zelf opgestapt.

Wel wordt betwist dat de prostituees met geld van de ngo betaald werden, zoals The Times had geschreven. "Op basis van een audit is er geen enkel element dat daarop wijst", zo klinkt het. De seksfeestjes zouden volgens hem met privémiddelen zijn betaald.

"Belg had niets met Belgische tak van Oxfam te maken"

Daarnaast wordt benadrukt dat de Belgische betrokkene die in het artikel van The Times genoemd wordt, Roland van Hauwermeiren, destijds landelijk directeur was van Oxfam Haïti. "Hij had niets met de Belgische tak van Oxfam te maken, maar ik wil mij daar ook niet achter verschuilen", aldus Declercq.

De topman van Oxfam België bevestigt wel "geschokt" te zijn door de informatie die naar buiten is gebracht. Hij vreest dat de gevolgen voor het imago van Oxfam "dramatisch" kunnen zijn. "Er hebben vandaag al een tiental verontwaardigde mensen gemaild en getelefoneerd om mee te delen dat ze mogelijk geen donaties meer zullen geven."

Maatregelen

Voorts wijst Oxfam er nog op dat er een pakket maatregelen is genomen om misbruiken te voorkomen. Daarbij wordt de nadruk gelegd op transparantie, preventie en aandacht van de slachtoffers van wangedrag. De organisatie hanteert ook een gedragscode en beschikt over een meldpunt waar iedereen gebruik van kan maken, klinkt het nog.

"We hebben een immens humanitair werk verricht in Haïti", zegt Declercq tot slot. "Ik hoop dat dit hierdoor niet vergeten wordt." 

AP77 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • JAN krommentak

  Dit is niet de eerste keer dat zij in opspraak komen zo waren er de waterpompen in Afrika die nooit geplaatst werden ! te groot te veel belangen en teveel handjes die gevuld moeten worden en dan heb je nog de politieke invloed

 • walter De Witte

  Zelfs al zouden ze prostituees betaald hebben met NGO geld, denk je dan dat men dit zou vertellen bij oxfam? Een leugentje om bestwil kan er altijd bij om het failliet van Oxfam te vermijden mijn gedacht. The Times is geen roddelbladje die zomaar iets gaat schrijven.

 • Erik Vandendriessche

  Wie gelooft er dat ?? Ze vertrekken hier met een pak " goede doelen geld " en ze zouden de hoeren uit hun eigen zak betaald hebben ?? ja ," letterlijk " uit hun eigen zak !!! Oxfam is dus ook zo een dubieuze schojers bende ! ps . we zullen er rekening mee houden als opnieuw met stylo"s en stiften en nota boekjes aan ons deur staan !

 • Tina Colpaert

  Als je kijkt is er nog niet veel heropgebouwd wat hebben ze dan gedaan met al het opgehaalde geld er blijft altijd hier en daar geld plakken tot er ooit iets bij die mensen komt!

 • Karel Van Geel

  Welk slecht karakter zou durven beweren dat deze heren geld van OXFAM zouden misbruikt hebben om hun seksuele lusten bot te vieren op slachtoffers van een natuurramp!!!!! Natuurlijk hebben ze dat gedaan, mensen die zo laag gevallen zijn om hulpbehoevende te misbruiken zullen er zeker geen graten inzien om geld voor hulp te gebruiken voor eigen pervert plezier.