"Geen bewijs voor aantijgingen tegen Kavanaugh in FBI-rapport"

AFP
Het FBI-rapport over de beschuldigingen tegen de Amerikaanse kandidaat-rechter Brett Kavanaugh heeft geen bewijs geleverd voor die aantijgingen. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van regeringsfunctionarissen, maar het is niet duidelijk of die het hele rapport hebben ingezien. De Democraten maken alvast brandhout van het rapport.

De FBI heeft verslagen van verhoren bij het Witte Huis ingeleverd en senatoren van de juridische commissie krijgen die vandaag onder ogen. "Hebben het document ontvangen", tweette Republikeins commissievoorzitter Chuck Grassley vanmorgen. De FBI heeft niets gevonden dat de beschuldigingen kan staven, er zijn geen bewijzen, zei de Republikeinse senator. "Er is geen enkel spoor van ongepast gedrag gevonden." 

De senatoren mogen het document vandaag onder strikte veiligheidsvoorwaarden inzien. Er is maar één enkele versie. Verwacht wordt dat de commissie morgen stemt over de voordracht van Kavanaugh.

Mogelijk stemt de voltallige Senaat vrijdag of zaterdag over de benoeming. De Republikeinen hebben in de Hoge Vergadering twee stemmen op overschot, maar de kansen van Kavanaugh lijken door het FBI-rapport gestegen.

Democraten maken brandhout van rapport

De Democratische oppositie heeft op een persconferentie brandhout gemaakt van het FBI-rapport. "Het meest toonaangevende aan dit rapport is wat er niet in staat", zei de vooraanstaande senatrice Dianne Feinstein. "De FBI ondervroeg Brett Kavanaugh niet en de FBI ondervroeg ook dr. Blasey Ford niet. Wat mij betreft (...) was het onderzoek zeer beperkt", zei ze.

Fractieleider Chuck Schumer viel haar daarin bij. "Wij eisen openbaarmaking van de richtlijnen van het Witte Huis want wij denken dat zij (het Witte Huis) het onderzoek ernstig hebben ingeperkt", voegde hij eraan toe. 

Kans op benoeming stijgt

In de Senaat, waar de benoeming van Kavanaugh moet goedgekeurd worden, hebben de Republikeinen 51 zetels. De Democraten hebben er 49. Voor de Republikeinen telt dus elke stem.

Jeff Flake, de Republikeinse senator uit Arizona op wiens vraag vorige week het FBI-onderzoek werd ingesteld, reageert tevreden. Het onderzoek "vond geen bijkomende bevestigende informatie", zegt hij. Flake, die had aangegeven het resultaat van het onderzoek te willen afwachten, zal dus hoogstwaarschijnlijk voor Kavanaugh stemmen.

Susan Collins, een van de swing votes binnen de Republikeinse partij, is het met Flake eens. Het FBI-onderzoek "ziet er erg grondig uit", stelde ze vandaag. Die mening wordt ook gedeeld door Lisa Murkowski, de Republikeinse senator uit Alaska, al heeft ze nog niet bevestigd dat Kavanaugh haar stem krijgt.

"Rechter Kavanaugh zal zaterdag bevestigd worden", zei Chuck Grassley, de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie voor juridische zaken. vandaag. "Hopelijk hebben we binnen 48 uur een nieuwkomer in het Hooggerechtshof." 

Beschuldigingen

Vorige week vrijdag besloot de commissie de stemming uit te stellen en de FBI onderzoek te laten doen naar de beschuldigingen van seksuele misdragingen door Kavanaugh. Dat gebeurde na een dramatische hoorzitting met Kavanaugh en Christine Blasey Ford. Zij zegt door Kavanaugh te zijn aangerand in zijn studietijd. 

Kavanaugh wees de beschuldigingen van de hand. Hij beschuldigde de Democratische oppositie van een "georkestreerde zet" tegen hem, gevoed door "wraak van de Clintons". Hij doelde daarmee op een veronderstelde reactie van Hillary Clinton en haar man Bill nadat zij de presidentsverkiezingen van de Republikein Trump had verloren.

Betasten

Als 15-jarig meisje ontmoette ze op een feestje Brett Kavanaugh; destijds een dronken 17-jarige, nu president Trumps gedroomde kandidaat-rechter. Kavanaugh zou Ford op een bed hebben gedrukt, waarna hij haar betastte en probeerde haar uit te kleden. Beschonken hield hij zijn hand over haar mond, zodat ze niet kon schreeuwen, herinnert ze zich. "Ik dacht dat hij me per ongeluk zou kunnen vermoorden", zei ze tegen The Washington Post. Ze kon ontsnappen toen een toekijkende vriend van Kavanaugh bovenop het duo sprong. Kavanaugh zelf ontkent alles.

Ford had haar verhaal anoniem willen delen met senatoren die de kandidatuur van Kavanaugh moeten goedkeuren, maar toen haar naam uitlekte, besloot ze toch een interview te geven. Na dagen gebakkelei tussen haar advocaten en senatoren, ging ze ook akkoord om te getuigen in een hoorzitting. "Mijn burgerlijke verantwoordelijkheid weegt op tegen mijn angst voor wraak", zei ze daarover in The Washington Post.

Kijk hier naar de verklaring van Kavanaugh:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • André Gijbels

  Had niet anders verwacht,Trump had de FBI toch bevolen

 • Karel Tichmann

  Frits Vandenberge: "Nog nooit van de scheiding der machten gehoord? Trump verbiedt de FBI om de dames te horen"? Verkeerd, deze procedure gaat per regels van Congress.

 • Joris Claes

  Valere Rads ken nog iemand die geloge heeft onder eed. Mevrouw Ford. Ma zij mag dat zeker?

 • Joris Claes

  Valere Rads ken nog iemand die geloge heeft onder eed. Mevrouw Ford. Ma zij mag dat zeker?

 • Ludo Thibis

  15 en 17jarige studenten, zij ook gedronken, wat zowiso al strafbaar is in Lachmerika, nu 36j later heeft ze een trauma??? Wacht, er volgt een boek, een film, een documentaire , speeches... Jaja madam haar broodje is gebakken..komaan he, al die zeveraars hier die vinden dat madam gelijk heeft .. stop er eens mee, dan had ze dat veel vroeger moeten doen.. maar toen viel er nog niks te rapen natuurlijk..