"Geen bewijs dat zenuwgas uit Rusland kwam", zegt Brits militair laboratorium

Politieagenten bij het huis van Sergei Skripal, de vergiftigde ex-spion.
REUTERS Politieagenten bij het huis van Sergei Skripal, de vergiftigde ex-spion.
Het Britse militaire onderzoekscentrum kan niet met 100 procent zekerheid zeggen dat het gif waarmee ex-dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter zijn vergiftigd, afkomstig was uit Rusland. Dat verklaarde het agentschap vandaag, dat er wel aan toevoegde dat het gif wel degelijk Novitsjok was, een uiterst giftige stof die door de Russen is ontwikkeld tijdens de Koude Oorlog.

"We hebben het kunnen identificeren als Novitsjok, een militair zenuwgif", aldus Gary Aitkenhead, hoofd van het Defence Science and Technology Laboratory (DSTL) in Portdon Down, waar de stalen Novitsjok zich bevinden. "Het is onze job om wetenschappelijk bewijsmateriaal te verstrekken om te staven om welk zenuwgas het gaat. We hebben het geïdentificeerd als zijnde van een bepaalde familie, maar het is niet onze job om te zeggen waar het gemaakt is." Om de bron te kunnen ontdekken is er "andere input" nodig, klinkt het.

"We hebben de exacte bron niet kunnen achterhalen, maar hebben de wetenschappelijke info overgemaakt aan de regering. Die heeft daarna een aantal andere bronnen en andere informatie gebruikt om de puzzelstukjes samen te brengen tot de bekende conclusies." Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie van de inlichtingendiensten. Aitkenhead bevestigde wel dat de substantie alleen gemaakt kan worden "met extreem gesofisticeerde methodes", die "alleen een staat" kan beheersen.

Gevolgen

De Britse regering blijft voorlopig bij haar standpunt dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval. "Er is geen andere plausibele verklaring", herhaalde het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond. "We weten dat Rusland kleine hoeveelheden novitsjok heeft gemaakt en opgeslagen voor eventuele aanvallen."

Moskou ontkent dat ten stelligste en zegt dat de vergiftiging opgezet spel is om de Russen te kunnen beschuldigen. Moskou zei eerder dat het gebruikte zenuwgas uit Porton Down kwam, maar dat spreek het onderzoekscentrum tegen. "Het kan absoluut niet dat zoiets van bij ons komt of de vier muren van ons centrum heeft verlaten", maakt Aitkenhead zich sterk. De directeur wilde wel niet reageren op de vraag of het laboratorium Novitsjok ontwikkelt of bewaart. 

Het is verbazingwekkend hoe snel een anti-Russische campagne gelanceerd werd

Russisch president Vladimir Poetin

"Afleidingsmanoeuvre"

Morgen komt de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) samen in Den Haag over de vergiftiging van de Skripals. De OPCW is belast met het onderzoek naar de stalen van het zenuwgas. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de samenkomst een "afleidingsmanoeuvre" van Moskou. Door de OPCW vervroegd bijeen te roepen, probeert Rusland dat onderzoek te vertragen, zegt Londen.

De Russische president Vladimir Poetin hoopt alvast dat de ontmoeting "een punt kan zetten" achter de hele affaire. Tijdens een bezoek in de Turkse hoofdstad Ankara noemde hij het "verbazingwekkend hoe snel een anti-Russische campagne gelanceerd werd" na de vergiftiging van de Skripals. "Morgen roepen we de OPCW samen om de situatie zo gedetailleerd mogelijk te bestuderen (...)."

Poetin benadrukte nog dat Novitsjok in een twintigtal landen ter wereld kan worden gemaakt, en niet enkel in Rusland.

Spanningen

Sinds de aanval hebben een groot aantal Westerse landen Russische diplomaten uitgewezen, waarna ook Rusland ambassadepersoneel het land heeft uitgewezen. De Skripals liggen intussen nog altijd in een Brits ziekenhuis. Dochter Joelia is aan de beterhand en zou bij bewustzijn zijn, maar haar vader is nog altijd kritiek. Volgens Aitkenhead bestaat er in elk geval geen tegengif voor Novitsjok.
116 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Het was een exploratie-oefening van Rusland. Meer niet.

 • Karel Valgaern

  "... of de vier muren van ons centrum heeft verlaten." : dat is duidelijk: ook in dat centrum ligt een hoeveelheid van dat gif opgeslagen.... Hugo: inlichtingendiensten kunnen ook het exacte adres van fabricage niet terugvinden.Zij kunnen geruchten bundelen, gekleurde analyses en meningen geven, maar dat is het ook.

 • Frank Zappas

  De Amerikanen zijn al langer de boel aan het saboteren, zij hebben vorig jaar al Russische diplomaten buitengezet. Ik geloof ook dat de schuldigen daar ergens te zoeken zijn. Deep state USA en de EU kunnen niet verkroppen dat Putin, Trump en Xi Jinping hun nieuwe wereldorde dwarsbomen zoals in Syrië en Oekraïne.

 • Hugo COOLSAET

  Hoe misleidend kan de titel van een artikel zijn. Het behoorde tot hun enige competentie om de chemische samenstelling van de stof te ontleden. Het is vanzelfsprekend dat in die samenstelling het adres van fabricage niet terug te vinden is waar dan weer andere departementen wel in gespecialiseerd zijn.

 • Yvo Verherstraeten

  De klucht van de maand. Beschuldig niemand vooraleer het tegendeel is bewezen.