"Geef Rohingya nationaliteit of legale status"

Al meer dan 73.000 Rohingyamoslims zijn gevlucht naar buurland Bangladesh.
afp Al meer dan 73.000 Rohingyamoslims zijn gevlucht naar buurland Bangladesh.
De Rohingyamoslims in Myanmar "riskeren etnische zuivering", zegt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Antonio Guterres roept daarom op om hen een nationaliteit te geven of een veilige wettelijke status.

Hun "lange geschiedenis van discriminatie, hopeloosheid en armoede" in de deelstaat Rakhine en hun benarde situatie "hebben al veel te lang geëtterd".

"Het is niet langer mogelijk een effectief plan uit te stellen om de kernoorzaken aan te pakken", klinkt het. Met een nationaliteit, of een legale status, kunnen ze volgens hem een normaal leven leiden met vrijheid van beweging, toegang tot de arbeidsmarkt, onderwijs en gezondheidsdiensten.

In Rakhine in Myanmar leven meer dan een miljoen Rohingya. Sinds eind augustus is daar een nieuwe golf van geweld uitgebroken tegen de moslimminderheid, met bijna 400 doden. In Myanmar is de meerderheid boeddhistisch. De Rohingya worden sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd.

Antonio Guterres
photo_news Antonio Guterres7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John Dallas

  Dat ze eens allemaal die zogezegde geloven maar illegaal verklaren en ze alle wettelijkheid ontnemen dat is de enige manier op een algehele wereldwijde vrede. Elk geloof heeft miljoenen doden op hun geweten in naam van hun toch almachtige god. Als die god zo almachtig is en overal en altihd aanwezig is, heeft hij geen mens nodig om zijn wil te volbrengen. Dus in naam van het geloof is puur machtswellust en niets anders, zielig ...

 • Haf Stegers

  3000 mensen vermoord in 1 week tijd. Dus 400 klopt zeker niet. Iedereen kijkt gewoonaar toe

 • mo aka

  Waar blijft de wereld. Geen kat die erover spreekt. Hele dorpen worden platgebrand kinderen vrouwen ouderen. En er zijn meer dan 4000 doden en een maand tijd dus geen 400. Lijken worden door gieren opgegeten. Hypocriete wereld

 • hafi boul

  Schandalig dat men dit gewoon laat geburen

 • Narjiss Sabri

  Zielig daar,ze worden levend verbrand door de boedisten.hoe kan je als gelovige een ander gelovige zo iets aandoen.die rohinyas verdienen een gelukkig leven en al de gelukszoekers buiten.