"Gedumpt één uur voor het huwelijk"

Cyndi Maisonneuve
"Hij was aan het huilen. Ik veronderstelde dat hij geraakt werd door het moment. Maar dan zei hij het: 'Ik denk niet dat ik hier kan mee doorgaan'. Ik vroeg: 'Je maakt toch een grapje?'." Het zijn woorden die je rillingen doen krijgen. Ze komen uit de mond van de Canadese Cyndi Maisonneuve en onthullen hoe het voelt om één uur voor de huwelijksplechtigheid te worden gedumpt.

Zes jaar geleden werd Cyndi verbijsterd aan het altaar op een Hawaïaans strand achtergelaten. De Canadese vrouw heeft nu pas de moed gevonden om haar verhaal te doen in de media.

Ze had haar verloofde twee jaar daarvoor leren kennen tijdens een sportwedstrijd. Zes maanden later waren de tortelduifjes verloofd. "Ik voelde me niet gehaast", vertelt Cyndi aan The Guardian. "Ik was 23 en het voelde aan alsof heel mijn leven mooi in de plooi viel.

Even doorspoelen naar de huwelijksdag op dat idyllische strand. Cyndi was op haar hotelkamer. Ze kreeg het perfecte kapsel aangemeten en de sluier werd bevestigd.

Kostuum
"Mijn make-up werd aangebracht toen mijn verloofde de kamer binnenkwam", aldus de vrouw. "Ik merkte dat hij zijn kostuum nog niet aan had. Het was 16u, hij had dus nog een uur de tijd om dat te doen. Dan zag ik dat hij aan het huilen was. Ik veronderstelde dat hij aan zijn moeder dacht want zij was drie jaar daarvoor gestorven.

Hij omhelsde me. Ik lachte en grapte dat hij mijn kapsel om zeep hielp. Hij lachte niet. 'Ik kan het niet,' zei hij. Ik vroeg of het een grap was. Dat was het niet.

Mijn oudere zus nam het van me over. Ze is altijd heel beschermend geweest. Hoewel ik me niet herinner dat ze tegen hem geroepen heeft, weet ik nog dat hij uit de kamer vluchtte.

De illusie dat hij gewoon last had van wat koudwatervrees werd aan diggelen geslagen toen ik de kasten opende en zag dat hij alles had meegenomen, ook zijn paspoort."

Rillingen
Cyndi verklaart aan The Guardian dat ze een grote mate van "verslagenheid" voelde en "vernedering". "Ik keek toe hoe mijn zus het nieuws bracht aan de leveranciers en de huwelijksgasten. De herinnering bezorgt me nog steeds rillingen."

Ongelofelijk maar waar: de verloofde van Cyndi besloot op het eiland te blijven. "We verbleven in hetzelfde resort. Twee dagen later kwam ik hem tegen op de parking en noemde hem een lafaard; mijn verslagenheid maakte plaats voor woede", onthult ze.

Bij het inchecken op de luchthaven bleek dat haar koffer 8 kg te zwaar was. "Ik zette mijn zonnebril af zodat ze mijn gezwollen ogen konden zien en toen moest ik hardop zeggen wat ik zo moeilijk kon accepteren: 'De man waar ik zes dagen geleden mee ging trouwen, heeft me een uur voor de ceremonie gedumpt; dus ik heb niet echt veel om op terug te vallen." De valies kwam zonder problemen aan boord en Cyndi kreeg een upgrade naar business class.

Samenblijven
Cyndi en de man die haar dumpte, hebben elkaar daarna nog ontmoet. "Hij stelde voor om samen te blijven maar niet te trouwen. Ik vond dat verbazingwekkend. De reden die hij gaf om het huwelijk af te blazen, was dat hij geen kinderen wilde en ik wel. Hij verklaarde nooit waarom die problematiek op de dag van het huwelijk plots onoplosbaar leek. Uiteindelijk verloren we elkaar uit het oog.

Nu, zes jaar later, durf ik opnieuw te daten. Wat gebeurd is, behoort tot het verleden en doet minder pijn. Ik vertelde mijn verhaal onlangs aan een nieuwe vriend en ik besefte dat het een verdomd goede anekdote was. Ik kan er zelfs om lachen."

Twitter/Cyndi Maisonneuve