"FN stak auto's in brand om onveiligheid aan te klagen"

Militanten van het Franse Front National (FN) zijn opgepakt omdat ze zelf auto's in brand hadden gestoken, om nadien op het internet te klagen over de groeiende onveiligheid. Dat berichtten Franse media woensdag.

De feiten speelden zich in april af in de departementen Seine-et-Marne en Val-d'Oise, in de buurt van Parijs. De FN-aanhangers, jonge twintigers, staken verschillende auto's in brand of brachten vernielingen aan. Ze bekladden ook de wagen en de woning van twee FN-militanten, aldus de krant Le Parisien. Achteraf werden de feiten uitgebreid becommentarieerd in een politieke blog, om de onveiligheid in de gemeente aan te klagen.

Eén van de vijf mannen is Adrien Desport, een lokaal kopstuk van de extreemrechtse partij. Hij werd inmiddels geschorst. De man is in voorlopige hechtenis genomen en zal zich op 15 juli moeten verantwoorden voor de rechter in Meaux, aldus de krant Le Monde.

Enkele van de militanten hebben de feiten bekend. Het FN gebruikt een discours van toenemende onveiligheid om stemmen te winnen.