Ga naar de mobiele website
^ Top

"Flynn zelf waarschuwde Trump over federaal onderzoek naar zichzelf"

REUTERS
Michael Flynn, de voormalige adviseur nationale veiligheid van de Amerikaanse president Donald Trump, zou aan Trumps transitieteam gemeld hebben dat hij het onderwerp was van een federaal onderzoek. Dat onderzoek ging over de vermoedens dat hij in het geheim als lobbyist had gewerkt voor Turkije. Hij liet dat weten aan Trumps team nog voor de president de eed aflegde in januari, aldus de krant New York Times op gezag van twee bronnen die vertrouwd zijn met het onderzoek.

Volgens New York Times bracht Flynns advocaat het team van Trump op de hoogte van het onderzoek op 4 januari. Dat betekent dat de president Flynn heeft aangenomen terwijl hij wist dat de man als lobbyist werkte. Nochtans komt de veiligheidsadviseur in contact met zeer gevoelige, geheime informatie.

Uiteindelijk was het echter niet dat onderzoek dat de veiligheidsadviseur de das omdeed. Flynn nam uiteindelijk minder dan een maand na zijn aanstelling ontslag omdat hij foute informatie had gegeven aan vicepresident Mike Pence over zijn contacten met de Russische ambassadeur. Het ontslag volgde echter pas enige tijd nadat waarnemend minister van Justitie Sally Yates het Witte Huis waarschuwde dat Flynn vatbaar was voor chantage door de Russen, verklaarde Yates eerder deze maand aan de Senaat.

Dinsdag raakte nog bekend dat president Trump aan de ontslagen FBI-baas James Comey gevraagd heeft om het onderzoek naar Flynn stop te zetten. Die onthulling was een van de redenen waarom gisteren een speciale aanklager werd aangesteld voor het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen en de banden tussen het team van Trump en Moskou.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug