"Fiatjes straks niet meer in Italië gemaakt"

EPA
Automaker Fiat is volgens bronnen van plan goedkopere modellen als de Punto en de Alfa Romeo Mito niet meer te produceren. De productie van de Fiat Panda zou naar Polen verhuizen, meldt persagentschap Bloomberg.

De plannen worden naar verluidt 1 juni wereldkundig gemaakt, al is er volgens de bronnen nog geen definitieve beslissing genomen over de wijzigingen. Indien de geruchten worden bevestigd, gaat het om een historisch besluit. Net de productie van betaalbare auto's staat volgens kenners symbool voor het naoorlogse succes van Fiat.

Fiat, dat onderdeel is van samenwerkingsverband Fiat Chrysler, gaat ook de productie van de Panda verplaatsen. Deze auto's zullen in Polen van de band rollen. De fabrieken in de buurt van Turijn en Napels worden aangepast voor de fabricage van duurdere modellen als de SUV's van Jeep en Maserati.

Fiat Chrysler-topman Sergio Marchionne, die volgend jaar met pensioen gaat, zou geen toekomst zien in de productie van goedkope modellen in landen waar de lonen hoger liggen.

De beslissing om de productie te verplaatsen maakt volgens bronnen deel uit van het strategisch plan van Marchionne om de focus bij de Europese wagenproductie te verschuiven naar premiumwagens, de verkoop van Jeeps wereldwijd een boost te geven en het bedrijf te doen evolueren naar de productie van hybride elektrische wagens.

In januari verklaarde de CEO nog dat Fiat zijn winst zou kunnen verdubbelen op vijf jaar tijd door het Jeep-merk verder te exploiteren.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Wauters

  @Jan van Overveld; 100000 km probleemloos met Lancia en nu al 60000 met een Alfa. Kwaliteit is nu even goed of beter dan de sjoemel Duitsers

 • Hosten Mario

  Het gaat hier over geruchten volgen de tekst..... Wat die alfa 159 betreft Jan Van Overveldt, ik heb er acht jaar mee gereden zonder problemen.

 • rik lagrou

  dus nog meer italiaan in probleem De kwaliteit dat de 7 oorsprong euro landen bracht moet volledig weg Moet allemaal brol zijn om x jaar vervangen +10 miljoen inwijkelingen ?? Bravo

 • johny daneels

  Beter polen dan China

 • Jan Van Overveldt

  CEO heeft een korte termijn visie. Stoot je kleinere auto's af en automatisch stoot je grote wagens ook af. Interessante vraag, waarom rijdt de Italiaanse politie met BMW i.p.v. Alfa Romeo. Ik weet het antwoord, heb zelf een Alfa (159) gehad en nooit meer...