"FBI monitorde alleen telefoon van Trumps advocaat voor huiszoeking"

Michael Cohen.
AFP Michael Cohen.
Medewerkers van de Amerikaanse FBI hebben logboeken bijgehouden van de telefoongesprekken van Michael Cohen, de persoonlijke advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, vooraleer ze binnenvielen in zijn kantoren, zijn hotelkamer en zijn woning. NBC News meldde eerder dat de telefoons waren afgetapt, maar corrigeerde die berichten later op de dag.

Volgens de verslaggever van NBC waren de telefoons niet getapt om gesprekken af te luisteren. "In dit geval konden de rechercheurs alleen zien dat iemand iemand anders belde", zei de verslaggever tegen MSNBC.

Het is niet duidelijk wanneer de machtiging voor het volgen van Cohen is afgegeven of welk bewijs de federale politie FBI had om dat verzoek te steunen. Volgens de berichtgeving van NBC vond het monitoren van de telefoontjes van Cohen al plaats voor de inval in de verblijven van de advocaat. Daarbij zou minstens één telefoontje tussen Cohen of één van zijn medewerkers en het Witte Huis gemonitord zijn.

Strafrechtelijk onderzoek

De huiszoekingen vonden plaats in april in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar Cohen naar aanleiding van een betaling die hij overmaakte aan pornoster Stormy Daniels, die beweert dat ze een tiental jaren geleden een affaire had met Trump.  Bij de invallen werden onder andere opgenomen gesprekken, GSM's en harde schijven in beslag genomen.

Het onderzoek naar Cohen in New York is een zijtak van het lopende onderzoek van speciaal onderzoeker Robert Mueller naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen in 2016 en of er een sprake is van een samenzwering tussen de Trump-campagne en Moskou. Zowel Rusland als Trump ontkennen dat.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Loot

  Victor jawel. De inhoud is niet getapt enkel de namen van de klanten iets wat de fbi mag opvragen.

 • Dirk Vaeremans

  Zeker afgetapt. Maar nu stellen ze vast dat ze daar geen toelating voor hadden, dus zeggen ze dat er alleen “pen notities” zijn gemaakt van wie naar wie belde. Yeah, wright. FBI van Obama tegen Trump ja. Blijkbaar mag van links alles, als het maar anti Trump is.

 • Bernaerts Diane

  Als een advocaat vuile zaakjes opknapt voor een cliënt, of zélf "foefelt", is dat inderdaad geen heilig huisje. Waarom zouden advocaten boven de wet staan?

 • Victor Munster

  Dat weten we dan ook alweer; de client - advocaat relatie is geen heilig huisje meer voor de FBI.