"Farage wint twitterslag maar verliest televisiedebat"

Ed Miliband van de Labour Party (links) en UKIP-leider Nigel Farrage
AFP Ed Miliband van de Labour Party (links) en UKIP-leider Nigel Farrage
Bij het laatste tv-debat van de lijsttrekkers voor de Britse parlementsverkiezingen is Labourleider Ed Milliband volgens peilingen gisteravond als beste uit de bus gekomen. Hij werd op de voet gevolgd door de leidster van de SNP, de Scottish National Party. Nigel Farage van de eurosceptische UKIP werd derde.

Op het twitterfront was Farage juist veruit de "beste". De meeste tweets, negatief of positief, betroffen zijn optreden. Grote afwezige bij het debat was premier David Cameron. Ook zijn coalitiegenoot Nick Clegg van de Liberaal Democraten was er niet bij.

De krachtmeting tussen de oppositiepartijen stond vooral in het teken van links. Nicola Sturgeon van de SNP bood Milliband het premierschap aan maar dan "moet Labour zich wel beter tonen de Conservatieve Partij van premier Cameron". Milliband bedankte. De SNP staat te ver af van Labour als het gaat om het vraagstuk van Schotse onafhankelijkheid, vond de Labourleider. "Het wordt een nee, ben ik bang".

Immigratie
Farage had het met zijn scherpe immigratiestandpunten met iedereen aan de stok, zelfs met het publiek.

De Lagerhuisverkiezingen zijn op 7 mei. Labour en de Conservatieve Partij gaan nek-aan-nek. Uit de peiling van donderdagavond kwam wel naar voren dat de ondervraagden een lichte voorkeur hebben voor Milliband als regeringsleider. Hij kreeg 45 procent. Op de betrouwbaarheid van de rondvraag valt vermoedelijk wel wat af te dingen. Hoewel de premier niet meedeed, kreeg hij toch 40 procent van de ondervraagden achter zich.