"Fabrikanten sjoemelen met 'natuurlijke' zoetstof"

ANP
Fabrikanten die op etiketten de zoetstof stevia vermelden, verdoezelen vaak dat er ook nog synthetische zoetstoffen in het product zitten. Dat meldt de Nederlandse Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.

Het zoetmiddel komt van de steviaplant en wordt verwerkt in onder meer chocolade, confituur en bakproducten. Fabrikanten suggereren volgens de bond dat stevia zorgt voor de zoete smaak. Maar omdat de stof vaak een wat bittere smaak heeft, stoppen ze daarnaast andere zoetstoffen of zelfs gewone suiker in het product.

Zo bevat cola met stevia van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn wel minder calorieën dan gewone cola, maar zitten er nog steeds 74 kilocalorieën in een glas terwijl lightcola geen calorieën bevat.

De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen fabrikanten die de regels overtreden en duidelijke kaders stelt om misleiding tegen te gaan. In een reactie laat de autoriteit weten dat het nog maar de vraag is of er strengere regels en controles komen.

"Op dit moment zijn er voor ons voldoende handvatten om te handhaven", stelt een woordvoerster. "Het gaat hier om een kwestie die niet te maken heeft met de voedselveiligheid." Begin volgend jaar zal de NVWA de onderzoeksresultaten vergelijken met de Europese richtlijnen.