"Extreme toestanden" in Zweden: "Grootste branden zijn niet meer te blussen"

Bosbranden nabij Ljusdal in midden-Zweden.
AFP Bosbranden nabij Ljusdal in midden-Zweden.
In Zweden woeden inmiddels meer dan 50 bosbranden. De grootste zijn volgens de civiele bescherming niet meer te blussen. Het is enkel wachten tot het weer omslaat en intussen proberen om de uitbreiding van de branden zo goed mogelijk te beperken, zegt een verantwoordelijke van de civiele bescherming, Dan Eliasson.

Eliasson toont zich eerder pessimistisch. Het kan nog weken duren vooraleer het weer verandert. De huidige situatie is waarschijnlijk de ergste en moeilijkste situatie waarmee de Zweedse hulpdiensten ooit werden geconfronteerd. 

Bovendien is de civiele bescherming zowel technisch als logistiek niet voorbereid op dergelijke grote en complexe branden.

Regeringsleider Stefan Löfven spreekt van een "ernstige en extreme toestand". Eens de crisis bedwongen is, wil hij werk maken van een versterking van de civiele bescherming. Het land moet zich beter voorbereiden op extreme weersomstandigheden, geeft hij toe.

De ergste brand woedt op enkele honderden kilometer ten noorden van Stockholm. In de regio werden vandaag opnieuw verschillende dorpen geëvacueerd. Ook gisteren moesten talrijke inwoners al hun huizen verlaten. Intussen proberen de reddingsdiensten onder meer met behulp van blusvliegtuigen uit Italië en Frankrijk het vuur onder controle te krijgen. Zweden zou volgens televisiezender SVT eveneens de hulp hebben ingeroepen van Duitsland, Denemarken, Litouwen en Noorwegen.

AFP
EPA
EPA10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Severeyns

  Ik lees hier reacties over vracht- en ander verkeer. Denk eerst al maar eens na over uw consumptie. De vleesindustrie is de grootste boosdoener in dit hele verhaal. Doe moeite om wat op te zoeken en je zal zien dat de Europese vleesindustrie een zwaardere voetafdruk heeft dan de globale vervoerspolitiek. Wijzig uw eetpatroon en het zal al enorm veel helpen. Niet in het minst de dieren zelf.

 • Gino Denil

  Kijk naar de website van Frank Deboosere over de klimaatopwarming. Daar zie je twee grafieken tot 2017. Gemiddelde jaartemperatuur volgens de weerstations. En volgens metingen op land en de oceaan. Beide tonen dezelfde stijgende trend van 1900 tot nu. Minder stijgend tussen 1940-1960, misschien de invloed van het stof van de oorlog en atoombommen/proeven. En daarna nog sneller stijgend als voorheen. Dat schommelt tussen de jaren onderling. Maar gemiddeld is dat een goed stijgende trendlijn.

 • Ingrid De Clercq

  Kruip allemaal maar in jullie auto en zit maar uren in de file. En ga regelmatig op reis met het vliegtuig. Laat het vrachtverkeer maar heen en weer rijden omdat je iets wil hebben dat niet dicht bij huis te verkrijgen is.

 • De Waen Luc

  Jacques De Meulemeester inderdaad.. er is al 18 jaar geen opwarming van de aarde,, eerder afkoeling..globaal gezien dan, Wat wel echt is, is de verschuiving van temperaturen, te koud waar het warm dient te zijn, en te warm waar het koud moet zijn...remember Al Gore ? of bent u een van de weinigen die die nog geloven ?

 • Jacques De Meulemeester

  Als men enkele jaren geleden ging zeggen dat er bosbranden waren in Zweden, dan ging men u raar bekijken en even aan uw adem snuiven! Ja Trump en compagnie, er is geen opwarming van de aarde, nietwaar...!