“EU wil douanegrens in de Ierse Zee”

De grens tussen Noord-Ierland en Ierland is een van de grootste obstakels in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU
AFP De grens tussen Noord-Ierland en Ierland is een van de grootste obstakels in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU
Als er geen akkoord komt over de brexit wil de Europese Unie een douanegrens instellen in de Ierse Zee, tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. 

Zo kan Noord-Ierland deel blijven uitmaken van de interne markt en de douane-unie en kan de landgrens met EU-lid Ierland openblijven. Dat meldt The Times op basis van een brief van de Britse premier Theresa May die de krant heeft ingezien.

“Alarmbellen”

May stuurde de brief aan de leiders van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party, die haar regering steunt. Volgens partijleider Arlene Foster gaan door de brief “de alarmbellen af”. 

Een woordvoerder van May zei in een reactie dat de premier nooit zal goedkeuren dat het Verenigd Koninkrijk in twee douanegebieden wordt opgedeeld.

Grens groot obstakel

De grens tussen Noord-Ierland en Ierland is een van de grootste obstakels in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Afgelopen zaterdag meldde The Times nog dat er een akkoord zou zijn bereikt waarbij het hele Verenigd Koninkrijk onderdeel blijft van de douane-unie.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  En wie zal opdraaien voor de kosten ? De Noord-Ieren, Engeland, of Europa ?

 • lucien lemahieu

  ze denken aan postjes te verdelen.

 • oswald billiet

  Daar moet de EU van afblijven. Dit is gestook. Een herhaling van de Britse Ierse stammenoorlog ; is het dàt wat de EU wil. ? De EU kan nog haar eigen grenzen niet bewaken. Van waar kwam dat onzalig idee?

 • Freddie Lamers

  De heren en vrouwen politici hebben het maar druk met de door hunzelf gecreëerde puinhoop. In plaats dat ze nou eens toegeven dat de hele EU een totale mislukking is, blijven ze maar aan dat dood paard trekken. Koste wat kost om hun goedbetaalde baantjes te blijven behouden.

 • Benny Winters

  De EU kan haar buitengrenzen nog niet deftig bewaken laat staan een douanegrens(je) bij Noord-Ierland.