"EU moet zich beter voorbereiden op brexit"

Dominic Raab (L) en Michel Barnier (R).
EPA Dominic Raab (L) en Michel Barnier (R).
Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zal -met of zonder akkoord over de scheiding- zeer waarschijnlijk tot een ontwrichte situatie leiden. De 27 EU-landen moeten zich daarom intensiever voorbereiden op de brexit. Daarvoor waarschuwt de Europese Commissie in een verklaring.

"De EU werkt hard aan een overeenkomst en kijkt uit naar de discussies over de toekomstige relatie, maar er is geen zekerheid dat er een akkoord wordt bereikt", stelt de commissie. Het dagelijks bestuur van de EU roept de nationale autoriteiten, privé-instellingen en bedrijven op rekening te houden met verschillende scenario's. "Zelfs als er een overeenkomst wordt bereikt, zal de EU in een fundamenteel andere situatie verkeren."

De onderhandelingen tussen Brussel en Londen zijn maandag weer hervat. Hoofdonderhandelaar voor de EU Michel Barnier zal de betrokken EU-ministers morgen bijpraten. Volgens diplomaten is 80 procent van de scheidingsvoorwaarden afgerond, maar de grens tussen (EU-land) Ierland en (het Britse) Noord-Ierland blijft een probleem.

Daar moet dringend een oplossing voor komen, stelde Barnier bij zijn eerste treffen met de nieuwe brexitminister Dominic Raab. Er moet vóór de EU-top in oktober ook nog een akkoord komen over een 'politieke verklaring' rond de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Raab is David Davis opgevolgd nadat die opstapte vanwege de nieuwe brexitstrategie van premier Theresa May. Die is te zacht naar de mening van hardliners. Boris Johnson nam om die reden zelfs ontslag als minister van Buitenlandse Zaken.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Harmsen

  Wat hebben die gesnoven? Er is helemaal niks geregeld voor Gib en N-Ierland. Er komt geen Brexit want dat betekend het einde van de UK als geheel, mogelijk zelfs het einde van de Gemene Best! Europa heeft alle contracten met Canada en Australië al lang an geregeld. We zitten echt niet te wachten op een Engeland dat amper 53 miljoen mensen telt. Schotland wil er al uit, N-Ierland en Gib zullen volgen net als Wales.....wat blijft er dan nog over van de UK? Helemaal niks.

 • jo vandenberghe

  Een beetje minder drinken en wat meer werken,en veel minder graaien en ze gaan er nog uit geraken.

 • frans Venloo

  Het is al jaren geleden slecht begonnen . Waarom bestaat het pond nog daar terwijl ze lid waren ? . Inderdaad omdat de de euro niet vertrouwden en gelijk hadden ze . Nog wat geduld beste mensen dan ziet en voelt U het zelf ook wel .

 • Philippe Vander Haeghen

  Als Europa en de VS het spel vuil spelen gaan ze in het VK nog honger lijden. Dit allemaal na een referendum geforceerd door een paar pipo's die allemaal hun schup hebben afgekuist. Bij een nieuw referendum zal drie kwart van de Britten nu tegen stemmen.

 • rudolf jacobs

  de EU is de grootste zwijnen stal der eeuwen,en de engelse hebben het begrepen dat het in de eu alleen maar om money draait en zakkenvullerij,van oud politici die weerwraak nemen op hun land om een of andere reden zie maar van hofstee stron of hoe heet dat ding daar steek al zen geld in italie allee zijn geld ik bedoel dat van de vlamingen