“EU bereid brexit uit te stellen tot juli om Theresa May te helpen”

Europees president Donald Tusk en Brits premier Theresa May.
REUTERS Europees president Donald Tusk en Brits premier Theresa May.
Binnen de Europese Unie worden voorbereidingen getroffen om de brexit uit te stellen van 29 maart tot minstens juli, als dat de Britse premier Theresa May kan helpen het parlement te overtuigen van haar deal. Dat schrijft de krant The Guardian. Mays akkoord wordt morgen allicht weggestemd in het Britse parlement. 

Ook binnen de Europese Unie zou iedereen er van uitgaan dat May morgen een nederlaag zal oplopen in het Lagerhuis. Er zijn ook binnen de Conservatieve partij te veel tegenstanders tegen het huidige akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa.

Als het parlement het akkoord morgen afwijst, wordt de deadline van 29 maart bijzonder onwaarschijnlijk en de EU verwacht de komende weken dan ook een vraag van de Britten om het befaamde artikel 50 - dat de uitstap regelt - te verlengen. 

Volgens The Guardian zal Europees president Donald Tusk dan een top van de staats- en regeringsleiders bij elkaar roepen om hen te vragen de brexit uit te stellen. Een “technisch” uitstel tot juli is een “waarschijnlijke eerste stap”, klinkt het. Op die manier moet May meer tijd krijgen om het parlement te overtuigen. Vraag blijft dan nog of dat lukt, de stemming in het Lagerhuis is al een eerste keer uitgesteld van december tot morgen.

Hoge bronnen binnen de EU vertellen de krant dat langer uitstel evenmin een taboe is, zodat het Verenigd Koninkrijk in voorkomend geval nieuwe verkiezingen of zelfs een nieuw referendum kan uitschrijven. Hoe dat alles praktisch zou verlopen met de Europese verkiezingen in mei, waar de Britten niet meer aan mee doen, is nog niet uitgemaakt. "De eerste sessie van het Europese parlement is in juli”, zegt een anonieme diplomaat. “Als het land nog altijd lid is, heb je wel Britse Europarlementsleden nodig. Maar de dingen zijn niet altijd zo zwart en wit in de EU.”
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Verbeeck

  Ik denk dat de Britten een goede beslissing nemen om uit de EU te stappen. De EU staat op imploderen en zal alle lidstaten meesleuren in een economisch moeras. De Britten zullen ons eventueel nog moeten komen redden :-)

 • Jack Hoeben

  Niks uitstel!Heeft iedereen niet stilletjes aan genoeg van dat palaver!Gaat Europa nu nog beginnen met May te pamperen.Dat is 60 jaar te laat

 • Patrick Martens

  Krista Nootelaars, geen nieuw referendum. De Britten hebben gestemd voor een Brexit. Ze hadden zich maar op voorhand moeten informeren voordat ze gingen stemmen.Is gemakkelijk om een nieuw referendum te vragen als de uitslag niet iw wat u verwacht had.

 • Hans Benoit

  Zo kan men bezig blijven, geen wonder dat een groot deel van de bevolking zich afkeert van de politiek met als gevolg extreem stemgedrag.

 • Anita Billen

  Dat was te verwachten maar ze moeten niet denken datd ze daarna nog met iets deftig zullen komen. De Britten zijn ons aan het uitmelken ja. Waarom u niet aan de gegeven datum houden.