"Ernstige onregelmatigheden" in gevangenis Epstein doen nog meer vragen rijzen: één van de bewakers zou vervanger zijn geweest

Jeffrey Epstein stapte uit het leven in deze gevangenis in New York.
AFP/EPA Jeffrey Epstein stapte uit het leven in deze gevangenis in New York.
Een van de bewakers die toezicht hield op Jeffrey Epstein was een vervangend personeelslid. Zo schrijft de The New York Times. Eerder bleek al dat de miljardair, die beschuldigd werd van kindermisbruik, uren alleen was gelaten voordat hij dood in zijn cel werd aangetroffen. Amerikaans minister van Justitie William Barr en president Trump dringen aan op een onderzoek naar zijn overlijden.

De veelbesproken zakenman Jeffrey Epstein moest normaal elk halfuur gecheckt worden. Dat zou volgens een anonieme bron in The New York Times niet gebeurd zijn in de uren voor zijn dood. Toen zijn levenloze lichaam werd aangetroffen, was Epstein alleen in zijn cel. Hij deelde die aanvankelijk met een andere gedetineerde, maar die werd op enig moment overgeplaatst.

Vervanger

Het is onduidelijk waarom Epstein niet vaker is gecontroleerd, maar veel detentiecentra in de VS kampen met personeelstekorten. De twee cipiers in de eenheid waar Epstein vastzat, zouden overuren hebben gedraaid. En nu blijkt dat een van hen een vervanger was.

In een onderzoek dat The New York Times vorig jaar heeft gepubliceerd, bleek dat federale gevangenissen in Amerika op regelmatige basis genoodzaakt zijn andere personeelsleden, zoals verplegers, leerkrachten of secretaresses, in te schakelen voor de bewaking. Deze personeelsleden die als vervangers moeten optreden, krijgen slechts een korte opleiding van enkele weken om het gevangeniswerk te kunnen uitvoeren. Hierdoor voelen ze zich vaak niet op hun gemak in de rol van bewaker.

Onderzoekt privé-eiland

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr had eerder al gezegd dat er “ernstige onregelmatigheden” waren in de gevangenis waar Jeffrey Epstein dood werd teruggevonden. Hij gaf geen verdere toelichting en zei alleen dat ze “zorgwekkend” zijn en een “diepgaand onderzoek vergen”.

Ook president Trump zei vandaag dat hij een grondig onderzoek wil naar de omstandigheden van Epsteins overlijden. “Dat is absoluut wat ik eis. Dat is wat onze minister van Justitie doet”, zei Trump aan journalisten in Morristown, New Jersey.

Agenten van de FBI hebben vandaag een klein eiland in de Caraïben doorzocht dat eigendom was EpsteinSommige Amerikaanse media noemden het stuk land “het pedofieleneiland”, een verwijzing naar de minderjarige meisjes die Epstein er naartoe zou hebben gehaald. De FBI heeft het nieuws over de raid voorlopig nog niet bevestigd.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carla Van Geel

  Verder onderzoek is zeker nodig zelfs als het over een zelfmoord gaat. Een miljardair die alleen handelt is niet geloofwaardig.

 • Rudolf Pressiatiuck

  Zeker niet door Trump "verhangen" en door de Clintons evenmin. Trump's verleden met Epstein laat duidelijk zien dat ie de autoriteiten juist getipt heeft meteen toen hij vermoedens kreeg van seksuele wanpraktijken, de Clinton's banden met Epstein zijn een stuk duisterder maar reeds bekend. Waarschijnlijk afgemaakt in opdracht van een hooggeplaatste wiens connectie met Epstein nog niet bekend was en die dat zo wilde houden.

 • John Stahl

  Ben benieuwd wat die zogenaamde raid op dat eiland naar boven zal brengen. Indien er niets aan het licht komt, dan ben ik er zeker van dat het een opkuisoperatie is om bewijzen te vernietigen. Maar dat zal natuurlijk weer als een complot-theorie geklasseerd worden.

 • Mario Plein

  En weer beeld samen met Trump. Waarom niet met de Clintons? Met prins Andrew?

 • Paul Vandekerckhove

  Je hebt zelfmoord en gezelfmoord ...